Aphyosemion australe
Южен АфиосемионЛатинско име Aphyosemion australe
Популярно име Южен Афиосемион
Група Кили
Семейство Аплохеиди (Aplocheilidae)
Местообитание, хабитат Западна Африка, тропическите гори на Габон
Приблизителен размер 6 см
Минимален размер на аквариума 21 л
Изисквания, температура 21 – 24 °C
Изисквания, обща твърдост 2 – 10 °
Изисквания, pH 5.5 – 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Разпространение:

Обитават плитки брегови области на бавно течащите реки, на които дъното е покрито с листа. Западна Африка, тропическите гори на Габон. Aphyosemion australe принадлежи на големия подрод Mesoaphyosemion, който включва редица видове Aphyosemion от Камерун ,Габон и Република Конго.

Описание:

Тялото е издължено с изпъстрени перки. Върховете на аналната, опашната и гръбна перки са продълговати и заострени. Външните лъчи на опашната перка образуват така наречената "лирова опашка”. Оцветяването при мъжките е кафяво-жълто до кафяво-оранжево. Тялото е напръскано с многобройни червени петна. Перките са оранжеви на цвят с широк жълт и червен край. Върховете на перките са бели. Женските са кафяви на цвят, също изпъстрени с червени петна. Има разновидности с ярка златисто-оранжева разцветка. Дивата форма е с кафява окраска. Някои аквaристи препоръчват добавка от 0,5% сол. Това може да бъде постигнато чрез добавяне по 5 гр. сол на всеки 10 литра вода. Имат дълга продължителност на живота – 3 години. Мъжките са по-цветни, с по-удължени перки и са малко по-големи.

Отглеждне:

Движи се в средното и горно ниво на аквариума Съд с дължина 40 см и с обем от 20 литра може да се използва за двойка. Трябва да има корени и мъхове, които да служат като скривалища. Използването на тъмен грунд е за предпочитане. Аквариума трябва да е силно залесен и с много плаващи растения. Задължително условие е да има плътен стъклен капак, тъй като скачат. Тази рибка е добър избор за отглеждане от начинаещ килист. Редовните смени на част от водата са препоръчителни. Могат да се комбинират с малки миролюбиви видове. Може да се отглежда с други афиосемиони, гастропелекуси, коридораси, лорикариди, малки лабиринтови, Pangio, дребни барбуси, малки африкански харацини, както и някои мормириди.

Хранене:

Трябва да се хранят предимно с жива храна, летящи насекоми, ларви на насекоми, морски скариди, други ракообразни, тубифекс. Може да привикнат и към люспи.

Размножаване:

За развъждане съд с дължина 30 см и с капацитет от десетина литра е достатъчен. Водата трябва да е с рН от 6.2-6.8, твърдост 2-6 dH и температура 23-25 °C. Поставете един мъжки с 2 или 3 женски. Използвайте за хайвера конци или тънко покрит с листа и мъх торфен субстрат ако е възможно. Хайвера се разпръска в продължение на 10-12 дни, двойката хвърля по 10-20 зърна дневно. Торфа (заедно с хайвера) трябва да се отдели в отделен съд. В размножителния съд отново се поставя торфен субстрат с мъх и листа. Малките се излюпват за 10-12 дни и след като техните жълтъчни мехурчета се изчерпат, могат да бъдат захранени с жива микрохрана и новоизлюпена артемия. Сравнително лесни за развъждане.

Профила е създаден благодарение на DanyGod и редактриран от Васко Гогов (killiman)

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар