Hasemania nana
Хасемания нана, Медна тетраЛатинско име Hasemania nana
Популярно име Хасемания нана, Медна тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Бразилия
Приблизителен размер 5 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 22 -28 °C
Изисквания, обща твърдост 5-20 °
Изисквания, pH 6.0 - 8.0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Люткен (Lütken), 1875

Местообитание

Hasemania nana се срещат в Бразилия, притоци на Рио Пурус и в басеина на Рио Сао Франциско.

Описание

Тялото е зеленикаво с жълт оттенък. Перките са жълти до оранжеви.В основата на опашката има черна лента, която разделя опашния плавник на две.

Отглеждане

Приспособими при почти всякакви условия и оформление, но най-добре да се отглежда в добре залесен аквариум. При отглеждане в биотоп да се използва пясък, усукани корени и клони и сухи листа. В естествените води на рибката няма плаващи растения, затова не слагайте. Показва най-хубавите си цветове в слабо осветен аквариум. Неагресивни рибки са и могат да се отглеждат с други такива като Тетри, Разбори, Данио, на дъното Коридораси и малки Лорикариди. Стадни рибки. Да се отглеждат в група от поне десетина бройки.

Хранене

Ще приемат е охота всички предлагани храни. За добро оцветяване ги хранете редовно с малки живи и замразени храни, заедно с люспи и гранули.

Размножаване

Размножаването е лесно. Могат да се размножават както по двойки, така и в малка група с равен брой рибки от всеки пол. Мъжка и женска рибка се различават малко трудно когато са млади, но при достигане на полова зрялост се отличават по-пълните коремчета на женските от слабите и леко издължени мъжки. Подгответе аквариум около 40 литра, със слабо осветление и дребнолистни растения като мъхове. На дъното сложете мрежа, за да не бъде изяден хайвера от родителите. Поддържайте температура с 2-3 градуса по-висока от тази в главния аквариум, например 27-30 С°, и неутрално рН. Изберете най-пълните с хайвер женски и най-добре оцветените мъжки и ги сложете в размножителния аквариум. Обикновено хвърлят хайвер на следващата сутрин, а след това отделете възрастните, за да не си изядат хайвера. Яйцата са чувствителни към светлина, така че аквариумът трябва да е възможно най-слабо осветен. Малките се излюпват след 24-36 часа и започват да плуват свободно 3-4 дни по-късно. Захранват се с инфузории, докато не станат достатъчно големи за микрочервеи и артемия.

Профила е направен с любезното съдействие на Mitko
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар