Corydoras habrosus
Коридорас джуджеЛатинско име Corydoras habrosus
Популярно име Коридорас джудже
Група Сомове
Семейство Калихтиди (Callichthyidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 2 - 3 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 22 - 26 °С
Изисквания, обща твърдост 8 - 15 °
Изисквания, pH 6,2 - 7,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Фернандес - Йепес (A. Fernandez-Yepez), 1950

Местообитание:

Южна Америка. Горното поречие на река Ориноко. Вижте картата по-долу.

Описание:

Коридорас джудже е подобен на Коридорас кочи. Има безформени петна по „гърба”, които понякога образуват ивица. По опашната перка има 6-8 вертикални ленти.

Отглеждане

Corydoras habrosus може да се отглежда в малки аквариуми на групи. Съжителства с други малки риби. Могат да се отглеждат в общи аквариуми, но са лесна плячка на по-големите риби. Аквариумът трябва да е гъсто залесен, за да има къде да се крие. Коридорас джудже е стадна рибка и трябва да се отглежда на групи от поне 4 индивида. Чувствителен е към качесвото на водата и лесно може да се разболее от бактериални или гъбични инфекции. По отношение на параметрите на водата рибата може да се отглежда в аквариуми с различни параметри на водата, но най-подходяща е мека и кисела вода. Рибката предпочита тъмен грунд и в това се изразява ярката й окраска, която проявява.

Хранене

Яде малки организми, но сухата храна и пелетите също се приемат с охота. Въпреки размера си те лесно могат да поглътнат ларви на комар.

Размножаване

Коридорас джудже е размножаван успешно в аквариумни условия само няколко пъти. Нужен е аквариум около 25л препоръчително с 3 самеца и 2 самки. Температурата трябва да е 22 градуса, а през деня трябва да се покачи до 25-26 градуса. Нужна е вода с сходни параметри - рН 4.5, 3 DH, KH 0. Аквариума трявба да е гъсто залесен и трите ъгъла да са затъмнени. Стимулират се като се правят големи смени на водата, докато температурата спадне до 16 градуса. Женските „снасят” едно голямо яйце.

Профила е направен с любезното съдействие на Olderon

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар