Otocinclus cocama
Зебров отоцинклусЛатинско име Otocinclus cocama
Популярно име Зебров отоцинклус
Група Отоцинклуси
Семейство Лорикариди (Loricariidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка, Перу
Приблизителен размер 3,5 - 5 см
Минимален размер на аквариума 30 л
Изисквания, температура 20 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 3 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Рейс (Reis), 2004

Местообитание

Срещат се в река Мараньон, река Укаяли - разклонение на р. Амазонка в Перу. Намирани са главно в гъстата растителност на потоци и поточета.

Описание

Тялото е черно с вертикално разположени бели ивици и петна, от което идва популярното му име Отоцинклус зебра. Научното им име произлиза от перуанските индианци в района от където произхождат. Различава се от другите видове отоцинклуси по това, че има по-голям брой зъби и W-маркирана опашна перка. Полът е труден за определяне до достигане на полова зрялост. Възрастните женски са по-едри и със заоблени коремчета, особено когато имат хайвер. Развитите мъжки екземпляри са по-дребни и имат остри полови брадавици, които трудно се забелязват.

Отглеждане

В аквариумни условия, тези рибки са срамежливи и трябва да се отглеждат в групи от 5/6 броя в гъсто залесени аквариуми като предпочитанията им са към растения с широки листа. Тъй като са чувствителни към качествата на водата, е желателно да се пускат в аквариуми със стабилна среда. Предвид това, че са тези рибки са много активни и има данни, че в естествината среда скачат, не трябва да се отглеждат в аквариум без капак. Да се отглежда с малки мирни рибки като цихлиди джуджета, харацинови, коридораси.

Хранене

Основно се храни с водорасли. Приема също и малки живи и замразени храни, таблетки за дънни рибки и попарени краставици, тиквички и др.

Размножаване

Размножени са успешно, но за съжаление има съвсем малко информация за това.

Профила е направен с любезното съдействие на Mitko

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар