Tropheus sp. Black
Трофеус блекЛатинско име Tropheus sp. Black
Популярно име Трофеус блек
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 350 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


официално Tropheus moorii, Боуленгер (Boulenger), 1898

Класификация

Видът Tropheus sp. Black е част от така наречения комплекс moorii. Това са няколко родствени вида, които все още се водят в официалната класификация като Tropheus moorii, но има достатъчно аргументи някои от тях да бъдат отделени в самостоятелни биологични видове.

Описание

Tr. sp. Black се отличават от останалите видове в комплекса moorii по няколко съществени признака – първият е основната им окраска, която (както подсказва името) е черна – обикновено черни са главата, опашката, както и голяма част от тялото, като може да има различни по форма и цвят петна и ивици, различаващи се в зависимост от конкретната разновидност.
Смята се, че Tr. sp. Black са най-дребните сред трофеусите - достигат 12 см, като женските са малко по-дребни. Това всъщност е и единствената видима разлика между двата пола – както и всички останали трофеуси, Tr. sp. Black са мономорфни по отношение на пола. Тялото е странично сплескано и леко издължено, с голям глава и разположена в долната й част уста.

Разпространение

Tr. sp. Black се срещат на свобода само в крайбрежните скалисти райони на езерото Танганайка, най-вече по североизточните (Конго), северните (Бурунди) и западните (Танзания) брегове на езерото.

Карта на разрпостранението на трофеусите в ез. Танганайка.

Географски вариации (разновидности)

Към вида Tr. sp. Black се причисляват няколко географски разновидности, всяка със собствена специфична окраска. Най-разпространените сред акваристите са:

Tropheus sp. "Black" (Caramba)

Среща се в района на Карамба, Конго. Тялото е почти изцяло черно.

Tropheus sp. "Black" (Kifumbe)

Tropheus sp. "Black" (Kiriza)

Сининим: "Кайзер II". Среща се в района на Кириза, Конго. Отличава се по специфичната тясна жълта до оранжева ивица отстрани на тялото.

Tropheus sp. "Black" (Magara)

Среща се в района на Магара, Бурунди

Tropheus sp. "Black" (Mboko)

Среща се в района на Мбоко, Конго.

Tropheus sp. "Black" (Pemba)

Синоним: "Бемба" (Bemba). Среща се на североизток, в района на Пемба, Конго. Отличителна черта е единичната широка ярка оранжева ивица отстрани на тялото. Най-разпространената в акваристиката разновидност на вида.


Tropheus sp. "Black" (Bulu Point)

Синоними: "Мабилибили" (Mabilibili), "Сийесве" (Siyeswe). Среща се на западния бряг на езерото в Танзания от Мабилибили на юг до Булу пойнт на север. Отличава се по двете червени (до оранжеви) петна или ивици отстрани на тялото.Хранене

Хранят се предимно с растителна храна, като си набавят животински белтъчини от погълнати заедно с водораслите ракообразни и ларви на насекоми. Това трябва да е и основната им диета при отглеждане в аквариум – сухи храни на растителна основа, разнообразени с животински белтъчини, но не по-често от един-два пъти седмично.
Специфичното разположение и форма на устата позволяват на Tr. sp. Black да се хранят в прибойната зона на езерото, докато тялото им е почти успоредно на скалите, върху които търсят водорасли и други източници на храна.

Отглеждане

Районите, които обитават, са богати на разтворен във водата кислород, като акваристите, отглеждащи трофеуси, трябва да се погрижат да им осигурят това и в изкуствена среда. Смяната на около 1/3 от водата веднъж седмично и интензивната механична и биологична филтрация са важни за доброто здраве на вашите трофеуси. Необходим е минимален дебит на филтрите 5-6 пъти обема на аквариума в час плюс достатъчен обем на филтриращите материали.
Tr. sp. Black могат да живеят доста дълго – в добри условия и при правилно отглеждане достигат 13-14 годишна възраст.

Поради риска от кръстосване и повишена агресия не е желателно да се отглеждат в един аквариум различни географски вариации на един и същ вид трофеуси.

Поведение

В Танганайка Tr. sp. Black са в остра конкуренция помежду си за територия, храна и сексуални партньори, което определя и силно изразената им вътревидова агресия – видът се смята за най-агресивния сред трофеусите. Точно поради тази причина е препоръчително Tr. sp. Black да се отглеждат в аквариум на големи групи от по над 15 рибки, като им се осигури достатъчно пространство – минималните размери на аквариум за трофеуси са около 300-350 литра. При такъв брой риби агресията силно намалява, като освен това се и разпределя между повече индивиди и рискът от наранявания и смърт е минимален. Това е така, защото в природата само доминиращите мъжки защитават постоянна собствена територия. Младите риби и женските се придвижат от “пасище” към “пасище” на големи групи от по няколкостотин индивида, като по този начин си осигуряват защита от агресивните “собственици” на териториите – дори едър мъжки трофеус не може да направи кой знае какво, когато има срещу себе си толкова голям брой натрапници. Отделните риби в тези големи групи имат строга йерархия помежду си, като именно това е и определящо за поведението им в аквариум, където те се държат по същия начин.

Размножаване

Tr. sp. Black са устомътещи риби – женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц.
Трофеусите (в това число и Tr. sp. Black) снасят по малко яйца – 5-6, в редки случаи малко над 10. За сметка на това размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на самите рибки, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В аквариумни условия понякога се прибягва до изваждането на яйцата или малките от устата на майката и преместването им в специално изработен за целта инкубатор. В този случай е добре младите женски да бъдат оставени няколко пъти да износят изцяло поколението си, като чак след това акваристът прибегне до “изтръскване”, както често е наричано изваждането на яйцата.

Tr. sp. Black са изключително живи и динамични рибки, които си заслужават всяка минута усилие, вложена в отглеждането им.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар