Xenotilapia flavipinnis
Хсенотилапия флавипинисЛатинско име Xenotilapia flavipinnis
Популярно име Хсенотилапия флавипинис
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 9 - 14 см
Минимален размер на аквариума 150 л, 100 см
Изисквания, температура 25 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10 - 25 °
Изисквания, pH 8,0 - 9,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Пол (Poll), 1985Местообитание

Африка, езерото Танганайка. Първоначално видът е открит близо до Пойнте Рузиба, на 8 км южно от Бужумбура, Бурунди.
По-късно са намерени още няколко разновидности на Xenotilapia flavipinnis, произхождащи от Бурунди, Конго, Танзания и Замбия В момента се различават следните географски варианти:
 1. Нос Тембве (Cape Tembwe)
 2. Плаж Калугунга (Kalugunga coaste)
 3. Кекесе (kekese)
 4. Мабилибили (Mabilibili)
 5. Магара (Magara)
 6. Мтоси (Mtosi)
 7. О-в Мвуна (Mvuna Island)
 8. Наманси (Namansi)
 9. О-в Нкондве (Nkondwe Island)
 10. Нянза-лак (Nyanza-Lac)
 11. Сибвеса (Sibwesa)

Xenotilapia flavipinnis обича плитките води, но понякога е забелязвана и на по-големи дълбочини.

Отглеждане

Xenotilapia flavipinnis идва от латински, от думите flavi/жълт/ и от pinnis/перка/. Това са цихлиди от групата Ектодони, които живеят в пясъчни местности с достатъчно скалисти укрития, но предпочитат да се ровят из ситния пясък на езерото Танганайка, където откриват храната си.
При отглеждането им трябва да се има предвид, че са податливи на стрес. Ако рибата е много изплашена, това може да доведе до смърт. Климатизацията за новия им дом трябва да бъде изключително внимателна и търпелива, без да се правят резки движения, които могат да доведат до фатален стрес.
Добре е да се отглеждат в група от поне 6 - 10 бройки. При достигане на полова зрелост осигурете аквариум с достатъчен обем с цел да има достатъчно територии за всички мъжки, които са много агресивни един към друг. Минималната дължина на аквариума трябва да е 100 см, а като препоръчително е 130 см. Най-добре би било всяка двойка да се отглежда в самостоятелен аквариум.

Хранене

Xenotilapia flavipinnis са микрохищници и набавят храната си, като улавят малки ракообразни, които се крият в пясъка на езерото. Диетата им в езерото Танганайка се ограничава до малки ракообразни и скариди, както и други дребни безгръбначни. В стремежа си да се храни, тази цихлида прави големи купчинки пясък, като понякога броят им достига до стотина на квадратен метър.
В аквариумни условия приемат всякаква храна. Все пак дребна жива и замръзена трябва да преобладава.

Размножаване

По време на размножителня си период мъжката Xenotilapia flavipinnis определя територията си и вкарва в нея женската. Характерно, е че и двамата родители се грижат за малките. Първо женската носи яйцата в устата си между 8-12 дена, след като това “удоволствие” поема мъжкият индивид. Той пуска малките да се хранят и при опасност ги прибира отново в устната си кухина. Друга особеност е това, че женската търси храна, която после изплюва и малките се хранят от нея. Мъжкият индивид играе ролята на охранител на малките и не дава на никого да се приближи до тях. Интересн факт е, че ако малките навлязат в друга територия на носеща двойка, тя поема защитата над тях. Новоизлюпените могат да се захранват с микрочервеи и артемия.

Важно!

Xenotilapia flavipinnis е защитен вид и е под закрилата Международния съюз за опазване на природата затова е от редките и скъпи Xenotilapia.

Профилът е създаден със съдействието на LusilSorel

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар