Stiphodon sp.
Стифодон (сладководно попче)Латинско име Stiphodon sp.
Популярно име Стифодон (сладководно попче)
Група Други
Семейство Гобита (Gobiidae)
Местообитание, хабитат Южнокитайско море, остров Сайпан, Северни Мариански острови, западната част на Тихия океан.
Приблизителен размер 6,5 - 7 см
Минимален размер на аквариума 50 л
Изисквания, температура 22 – 27 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 6 - 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Местообитание:

Този вид попчета произхожда от района на Южнокитайско море, остров Сайпан, Северните Мариански острови и западната част на Тихи океан.
Обитават крайбрежните реки на острови с вулканичен произход. Предпочитаните от тях потоци са недостъпни за голяма част от рибите, поради което делят хабитата с други стифодони, скариди макробрахиум и охлюви неритина.
Разновидностите с дълги гръбни перки предпочитат по-тихи, бавни води, а тези с по-къси - бързотечащи. Част от техния жизнен цикъл е да обитават средните и горните течения на реките, слизат в устията само за размножителния си период.
Предпочитат чисти дъна, които се състоят от дребни камъни, пясък и баластра.
Най-благоприятни условия са чисти, добре снабдени с кислород води, огрети от слънчева светлина, което създава условия за буйното развитие на килими от алги - основната им храна.

Описание:

Мъжките са по-едри, ярко оцветени със зелени и червени вертикални ивици, като на някои видове варира до синкаво-виолетово. Според условията и настроенията са склонни да променят рязко цвета си.Женските са скромно оцветени, при някои видове има две тъмни, странични ивици.

Отглеждане:

За отглеждане на двойка или малка група стифодони (1м+3ж) е достатъчен аквариум около 50л. Ако имате няколко вида е нужен по-голям, защото са териториални. Ако спазвате някои основни изисквания, ще се радвате дълго и безпроблемно на тези интересни аквариумни обитатели. Най-важните са осигуряването на добра филтрация, аерация и леко течение. Грундът трябва да бъде добре промит пясък, чакъл или смес от двете, защото често копаят дупки, в които спят или полагат с женската хайвера. Имайте предвид, че мъжките стифодони не спят в една и съща дупка, а ровят всяка вечер, а женските заемат необитаваните.
Добре е да се оформят скривалища от гладки камъни, корени и керамика.
Въпреки, че в естествените им условия няма растителност, аквариумът може да се аранжира с Microsorum Pteropus, Crinum и Anubias, тък като листата им са склонни да образуват водорасли. Съжителстват с дребни и мирни рибки, като кардинали, някои видове дребни данио, харацини, живородки, гастромизони и др.
Рибките не са подходящи за нови, с нестабилни качества на водата, аквариуми!

Хранене:

Характерна физиологична особеност за тези рибки е подмяната на зъбите, които им служат освен за хранене и за захващане по твърдите повърхности в бързотечащите води. Stiphodon sp. са водораслояди. Хранят се с бентосни водорасли и свързаните с тях микроорганизми. Те имат дълги черва, предназначени за обработката на растителни храни. Предпочитат диатомови цианобактерии (синьо-зелени водорасли) и зелените сортове, пред по-твърдите като черната брада.

Размножаване:

Има различни и спорни съобщения за успешно размножаване в аквариумни условия. Най-често е наблюдавано ухажване и хвърляне на хайвер, но не и отглеждане на поколение. Това безспорно се дължи на факта, че малките се развиват в морски условия. В природата хвърлят хайвера си по долната страна на скалите в крайбрежни течения на реките. Женските са изключително плодовити за размерите си и могат да снесат няколкостотин яйца. Зрънцата са с размер около 0,5 мм в диаметър, с крушовидна форма. Малките се люпят в пелагична форма с голямо жълтъчно мехурче след около 24 ч, с неразвити органи, пазени от мъжкия. Продължителността на пелагичните ларви варира от 78 до 146 дни, при по-студени температури и повече. Поради тази причина между декември и април дейността на половите жлези намалява значително и рибите спират да се размножават. Абсорбират жълтъчния си мехур за 3-4 дни и през този период се придвижват по течението към океански води. След като ларвите започнат да се захващат за субстрата, временно губят опашната перка и поемат нагоре по течението, за да се присъединят към възрастните. Често пътуването им отнема няколко месеца.

Важно:

Не оставяйте развитие на алги по стъклата, защото стифодоните са в състояние да се изкачат по тях и да излязат извън аквариума!

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар