Parachromis managuensis
Ягуар цихлидаЛатинско име Parachromis managuensis
Популярно име Ягуар цихлида
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 30 - 35 см
Минимален размер на аквариума 500 литра
Изисквания, температура 20 - 27 °C
Изисквания, обща твърдост 10- 15 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,7
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гюнтер (Gunther), 1867 г.

Местообитание:

Parachromis managuensis обитава водните басейни на Коста Рика, Хондурас и Никарагуа, като предпочита мътните води, където ловува. Вижте картата по-долу:

Описание:

Тялото е изцяло оцветено в жълто или бронзово, като върху него са разпръснати различни по размер ярки черни петна (напомнящи на окраската на ягуара) Мъжките екземпляри са малко по-едри от женските.

Отглеждане

Поради големия си размер имат нужда от достатъчно голям аквариум. Те са доста агресивни особено към себеподобни, затова се препоръчва в аквариума да има укрития и да се отглеждат с други едри цихлиди. Подходящи ”съквартиранти” за тях са Astronotus ocellatus, Andinoacara rivulatus, Amphilophus citrinellus, Heros severus и други едри риби. Не са претенциозни по отношение на оформлението в аквариума.

Хранене

Ягуарите са хищници и ще погълнат всяка риба, която може да влезе в устата им. Ядат почти всичко – храни на люспи и на гранули, червеи, щурци, скариди, замразена риба и почти всичко, което им предложите.

Размножаване

Размножаването им е лесно. След като сформират чифт, женската хвърля от 150 до 1000 оранжеви яйца върху равна повърхност, а мъжкият ги опложда. Тогава двамата родители грижливо пазят поколението си и дори ги пренасят в специално изкопани ями където ги охраняват. След около четири дни се излюпват малките, като могат да бъдат захранени с новоизлюпена артемия или стрита суха храна.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov .

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар