Pseudosesarma moeshi
Червен мангров ракЛатинско име Pseudosesarma moeshi
Популярно име Червен мангров рак
Група Раци - джуджета
Семейство Грабсиди (Grapsidae )
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия, Америка, Африка и Австралия
Приблизителен размер 4 - 5 см
Минимален размер на аквариума 40 л
Изисквания, температура 24 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 12 - 20 °
Изисквания, pH 7,0 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Описание

Оцветяване на черупката е в зависимост от вида варира от кафяво до червено и дори синьо. Щипките са червени или кафеникави с бяло или жълто окантване от вътрешната страна. Като цяло щипките винаги са в по интензивен цвят от тялото.

Отглеждане

За отглеждането на тези крабове е нужно в аквариума да има и сухи части, където раците да могат да излизат.
Препоръчително е да се отглеждат в малки групи, примерно 1 мъжки и 2 женски.
Мъжките винаги трябва да са по-малко от женските. За по-големи групи е желателно да се осигурят повече укрития, както във водата така и на сухата част, тъй като са силно териториални. Хубаво е в аквариума да има сухи листа, които служат както да укритие, така и за храна (почти всички листа от широколистни дървета са подходящи най-добре дъбови или букови). Препоръчва се да се отглеждат във видов аквариум (палудариум). Не се препоръчва комбинация с риби, скариди или други раци.

Хранене

1. листа - от шириколистни дървета (дyб, бук и други)
2. зеленчуци/плодове - почти всички зеленчуци и плодове са подходящи (грах, марули, краставици, ябълки, тиквички, круша, банан, грозде, домати, брюкселско зеле, чушки) с изключение на тези който съдържат циановодородна киселина или мед
3.суха храна - таблетки за сомове , специализирана храна за ракообразни или просто суха храна за рибки на люспи.
4.замразени храни - замразени скариди , месо от миди , замразен хирономус.
5. жива храна - земни червей (най-добре навязани на парчета)
6. месо (рядко) - пилешко , замразена риба (риба тон, сардини, херинга и др)
7. калций - натропени черупки на яйца (разбира се добре измити).

Размножаване

Размножаването на Pseudosesarma moeshi в природата протича след едномесечно носене на яйцата под опашката на майката. Тя хвърля хайвера до полусолени морски води, който са под формата на ларви. След 28 дни ларвите вече са минали през всичките етапи на своето развитие и вече са миниатюрни копия на родителите си. За размножаване в аквариум са ви нужни малко аквариумче, което да има стърчащи камъни над водата, за да може майката да излзиа от солената вода, тъй като не и понася много. Водата трябва да е с 25 промила соленост и постоянна температура от 24 градуса (засоляването става постепенно). Използва се сол за морски аквариуми а не готварска.
За 24 часа женската отделя хиляди ларви. За филтрация се използва обикновенна гъба с камъче или само камъче. На дъното трябва да има бял пясък (коралов или кварцов). Смени на вода не се правят, докато ларвите не заприличат на раци.
След като ларвите вече плуват в аквариумчето, задължително трябва да има осветление, а през нощта ареацията се намалява. През първите 72 часа ларвите се хранят 2 пъти на ден със стрита на прах храна за скариди или спиролина, като по време на хранене аерацията се спира за около час. След тези 72 часа в менюто на лаврите може да се добави новоизлюпена артемия, като аквариума се затъмнява и се остава едно процепче кадето да свети и там да се сабира артемията кадето ларвите да могат да ги ловуват без да израсходват много енергия. След около 1 час аерацията и осветлението отново се пускат нормално.
След 11 дена вече може да се забележи, че някой ларви растът по-бързо от други и може да се наблюдава канибализам.
След 16 дни ларвите вече може да излзиат и на сухо, но те по-скоро подскачат от колкото да ходят. Забелязва се как пасат водорасли по стъклата.
След 18 дни ларвите вече ходят нормално, а на 20-тия ден вече прилиат на възрастни раци с една разлика имат само 6 крака а не 8. В същото време щипките са ясно различими и ларвите ги използват целенасочето, а също може да видими типчното за тези раци ходене на страни. Сега вече може да се нарпави промяна на аквариума водата се намалява с 1/3 слага се мангров корен или камъни, по който да могат да се катерят малчуганите. След 28 дни вече имаме оформени раци черупката придобива кафеникав цвят, а крайниците са видимо сегментирани. Темпът на разтеж зависи от това, колко рачета има в аквариума ако им е прекалено тясно разстежа се забавя. В продължение на няколко седмици младите раци се аклиматизират към прясна вода. Веднъж седмично се подменя 50% от водата с прясна.

Профила е направен с любезното съдействие на FHM

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
FHM - Веселин Андонов 2013-03-01 Бих искал да добавя към статията че тези раци живеят между 2 и 4 години. И друго което искам да добавя от личен опит с тях е това че не проявяват агресия към риби успешно са се развъждали при тях плати и кардинали. Агресия е възможна само заради храна и то само чрез сплашване.