Platydoras costatus
Платидорас, Рафаелов сомЛатинско име Platydoras costatus
Популярно име Платидорас, Рафаелов сом
Група Сомове
Семейство Дорадиди (Doradidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер до 20 см
Минимален размер на аквариума 80 л
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 5 - 20 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Линеус (Linnaeus), 1758

Местообитание

Южна Америка (Бразилия, Перу, Боливия, Парагвай, Колумбия, Суринам, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана)

Описание

Платидораса е красива риба, има шоколадово-кафяв цвят и бледо-жълти линии по тялото. Скелета му е изграден от костни плочи, обвит от силна броня. Има добре изградена система от шипове по тялото, служещи за самоотбрана. Кожата на горната част на рибата е изключително грубa, спрямо корема където е мека.
Друга особеност на тези сомове е че имат силно развито обоняние, могат да намерят храна на повече от метър разстояние спрямо тях. Платидорасите са известни с не особенно високите си изисквания относно състава на водата и с тяхното дълголетие. (има случаи на Платидораси, живеещи в аквариум повече от двадесет години).

Отглеждане

Обичат залесени аквариуми, с много укрития минимален обем 80 - 120 литра. Това са изключително нощно-активни риби, които с дни прекарват скрити под корени или други подобни укрития. През деня те напускат укритието си, само от време на време. При появата на някакъв шум или движение, те веднага се скриват в дупката си. Платидорасите напускат бърлогата си като цяло, за няколко часа, след като светлините угаснат и започва да търси храна. Случва се много често, в аквариум с достатъчно укритя и скривалища, сомовете да не се виждат в продължение на седмици, дори и в продължение на месеци. Относно своите хранителни навици, те са много интересни. Понякога платидорасите ядат всичко, което намерят а понякога не се хранят изобщо. Тези сомове са уникални и с промените в поведението си. Понякога те са сдържани, а понякога са много любопитни. Има моменти, когато са силно активни и моменти когато са апатични и лежат на дъното. Спрямо другите обитатели в аквариума са много приятелски настроени, стига да са достатъчно големи. Ако има по-малки рибки има риск през нощта те да бъдат изядени. Добре е да се отглеждат по няколко 2-3 бр. Крият се заедно в една пещера притиснати един до друг. Ако се отглеждат в група най-големият сом обикновенно доминира над останалите. Няма да има проблем, ако се обединят две или повече групи като пак доминиращият е един обикновено най-едрия. Тази риба е в състояние да възпроизвежда звуци от движенията на коремните си плочи. Обикновенно използва тези звуци да отблъсне враговете си или когато е уплашен.

Размножаване

Много е трудно да се размножават в аквариумни условия. Това би се постигнало само с използването на хормонална стимулация. Не са известни полови белези между мъжки и женски, с изключение на това, че женската е по-едра.

Профила е направен с любезното съдействие на pomukal .
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
:P 2012-04-09 Дебеланко :)
ерхо 2013-01-27 О и аз имам такъв токмак .
2013-01-31 Този вид сом ме отърва от всички планорбиси, като не остави и черупка.