Thorichthys meeki
Огнеуст/МеекиЛатинско име Thorichthys meeki
Популярно име Огнеуст/Мееки
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Централна Америка, Гватемала
Приблизителен размер 15 см
Минимален размер на аквариума 60 л
Изисквания, температура 22 - 27 °С
Изисквания, обща твърдост 5 - 16 °
Изисквания, pH 6,0 - 6,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Бринд (Brind), 1918

Местообитание:

Разпространени са главно в басейните на Мексико, Гватемала и части от полуостров Ютакан. Самата риба вече е разпространена в САЩ, Колумбия, Хавай, Белиз и Източна Европа. Обитава главно бавнотечащи реки и езера с тинесто или пясъчно дъно в зависимост от местността, който са богати на растителност. Вижте картата по-долу:Описание

Едни от най-цветните американски цихлиди. Като млади, рибите са със сребърен цвят, но зрелите индивиди притежават уникална цветова гама. Цветовете варират от сиво-черен през главата и гърба и оранжево-червен през гушата и долната част на тялото. Опашката, гръбната и аналната перки са червени със синьо-зелени линии. Мъжките са по-ярко оцветени и си надуват гушата (вижте видеото), основно по време на ухажване.

Отглеждане

Веднъж приспособени към дадена среда, Thorichthys meeki са много издръжливи и са идеални за начинаещи акваристи. Мирни цихлиди, но при размножаване показват агресия.
За отглеждането им е достатъчен аквариум 60 литра за един екземпляр или 2-3 млади риби, като за повече риби или една зряла двойка е нужен аквариум 80-100 л. Няколко тънки корена, растения, камъни, пясъчно дъно и пространство за плуване, както и приглушено осветление, сведено до минимум течение са прекрасен дом за тези риби. Идеални съквартиранти за тези цихлиди са сходни по размер или по-едри, но спокойни цихлиди от същият хабитат, както и по-едри сомове. Има сведения, че тези риби са отглеждани заедно с коридораси, но трябва да се има предвид, че всяка по-дребна риба ще бъде тормозена и дори убита.

Хранене

Основно приемат храни на растителна основа (пелети, люспи, гранули), но приемат и местна храна (червей, скариди).

Размножаване

При добри условия в аквариума Thorichthys meeki хвърлят успешно. На плосък камък женската полага около 500 яйца, а мъжкият ги опложда. И двамата родители полагат грижи за опазването и отглеждането на поколението.
Около седмица след излюпването, малките вече са готови да плуват сами, но родителите продължават да се грижат за тях до следващото хвърляне. Една здрава двойка може да има до пет люпила в годината.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov .

.

Още подробности за този вид ТУК

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар