Potamotrygon falkneri, P 53
Потамотригон фалкнериЛатинско име Potamotrygon falkneri, P 53
Популярно име Потамотригон фалкнери
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 47 - 50 см
Минимален размер на аквариума над 900 литра
Изисквания, температура 24 - 29 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Кастекс & Макиел (Castex & Maciel) 1963г.

Местообитание:

Обитават басейните в Бразилия, Парагвай и Аржентина. Подобно на останалите членове на рода обитава различни биотопи. Това включва пясъчни ивици, плитчините на големи реки и бавно движещи се притоци със субстрат от кал или пясък. Най-разпространени са в реките Рио Парана и Рио Парагвай. Вижте картата по-долу:Описание

Цветовете на тялото варират от бледо кафяво-кремаво, през тъмно бежово, до кафяво и е запълнено с черни райета подобно на леопарда или е покрито със жълти точки. Има индивиди с различна окраска.

Отглеждане

Голям просторен аквариум с няколко корена и камъни за декорация както и пясъчно дъно ще са прекрасен дом за тези риби. Осветлението не е от особено значение. Както всички скатове и тези имат бърз метаболизъм, тоест се нуждаят от мощна филтрация и седмична смяна на 50% от водата в аквариума. Съжителстват без проблеми с големи и спокойни риби. Трябва да имате плътно затворен капак понеже често, особено при хранене, могат да излязат наполовина от водата.

Хранене

Хищници, които ще погълнат всяка по-дребна риба. Приемат живи и замразени храни, стига да са на местна основа. Като допълнение може да им давате храна на растителна основа. Поради бързият им метаболизъм е добре да се хранят два пъти дневно.

Размножаване

Всички скатове от семейство Potamotrygonidae са живораждащи. Избора на партньор при тези риби е труден, като при купуването на мъжки и женски индивид не е гаранция за бъдещо поколение. Малките се развиват във майка си и след 9-12 седмици се раждат, като родителите им се грижат за тях около седмица след тяхното раждане.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар