Potamotrygon yepezi
Потамотригон йепезиЛатинско име Potamotrygon yepezi
Популярно име Потамотригон йепези
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка - езерото Маракайбо, Венецуела
Приблизителен размер 40 см
Минимален размер на аквариума над 1000 литра
Изисквания, температура 23 - 29 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 12 °
Изисквания, pH 6,0 - 7,0
Тип вода сладка, бракична
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Кастекс & Кастело (Castex & Castello) , 1970

Местообитание:

Потамотригон йепези са едни от най-дребните видове от семейство Potamotrygonidae, като тези скатове са разпространени единствено във водите на голямото езеро Маракайбо. Те обитават сладките води, но са улавяни и в северната част на езерото, където се слива директно със Карибско море, но въпреки това, те предпочитат сладката вода. Вижте картата по-долу:Описание

Тяло характерно за семейство Potamotrygonidae с формата на диск и завършва с опашка. Цветовете варират от бледо кафяво, през тъмножълто до бежов, като има и индивиди с тъмно-оранжеви и тъмно-кафяви окраски. Potamotrygon yepezi често е бъркан с Potamotrygon scobina и Potamotrygon humerosa.

Отглеждане

За двойка от тези скатове е достатъчен 1000 литров съд. Те имат нужда от свободно пространство за плуване.На дъното на аквариума е добре да има ситен пясък в който обичат да се зареват и дебнат плячката си.Скатовете не понасят замърсяване на водата като се налага и много мощна филтрация и по-честа смяна на водата.Декорацията не е от особено значение спрямо ската.Филтрацията е много важна ,както и ежеседмичната смяна на 50% от водата в аквариума.

Хранене

Хищници са като предпочитат скариди, ракообразни, филе от риба, калмари, миди и други местни храни. За доброто здраве на тази риба е нужно разнообразно меню, като не е правилно на тези скатове да се дава пилешко или меса от топлокръвни животни, понеже то води до затлъстяване на рибата, паразити и болести в аквариума.

Размножаване

Potamotrygon yepezi са живораждащи. Ухажването започва, когато мъжкия преследва женската и я хапе по краищата на диска. След раждането си малките приличат на родителите си. Бременоста при тях трае около 8-9 месеца.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар