Potamotrygon orbignyi, P11
Потамотригон орбигниЛатинско име Potamotrygon orbignyi, P11
Популярно име Потамотригон орбигни
Група Сладководни скатове
Семейство Потамотригониди (Potamotrygonidae )
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 37 см
Минимален размер на аквариума над 650 литра
Изисквания, температура 24 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 2 - 10 °
Изисквания, pH 6,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Кастелнау (Castelnau) 1855г.

Местообитание:

Подобно на други скатове от рода Potamotrygon orbignyi, също обитават различни биотопи. Разпространени са из Венецуела, Суринам, Френска Гвиана, Бразилия и Боливия. Обитават водите на реките Амазонка, Рио Ориноко, Рио Парана и редица по-малки реки. Те предпочитат пясъчни ивици, плитчините на големи реки и бавно движещи се притоци, със субстрат от кал или пясък. Също така се движат в области от приводнени терени по време на годишният влажен сезон и по-късно могат да бъдат намерени в езерата и изкуствените водоеми, образувани от отдръпването на водите. Вижте картата по-долу:Описание

Тялото е с формата на диск и завършва с опашка. Окраската на тялото минава от жълтеникава през мраморно червена и кафява, до тъмносиня, като има и други цветови гами.

Отглеждане

Голям аквариум със място за плуване и няколко корена и камъни за украса са перфектен дом за тези риби.Субстрат за такъв аквариум е добре да е дебел слой от пясък.Растения в такъв аквариум нямат шансове да оцелеят ако не със здрава коренова система. Както всички скатове и тези имат бърз метаболизъм тоест се нуждаят от мощна филтрация и седмична смяна на 50% от водата в аквариума.Съжителстват без проблеми със големи и спокойни риби.

Хранене

Приема с охота жива и замразена храна, включително риба, ракообразни и червей. Нужно е менюто им да се разнообразява с храни на растителна основа. Всяка по-малка рибка в аквариума е потенциална вечеря за този скат.

Размножаване

Всички скатове от семейство Potamotrygonidae са живораждащи. Избора на партньор при тези риби е труден, като купуването на мъжки и женски индивид не е гаранция за бъдещо поколение. Ухажването преминава със гонене из аквариума и мъжкият скат хапе женската по края на диска. Малките се развиват във майка си и след 9-12 седмици се раждат вече оформени.

Профила е направен с любезното съдействие на kalin krumov.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар