Geophagus altifrons
Геофагус АлтифронсЛатинско име Geophagus altifrons
Популярно име Геофагус Алтифронс
Група Цихлиди от Северна, Централна и Южна Америка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат Амазонка, Бразилия, Венецуела
Приблизителен размер 25 см
Минимален размер на аквариума 700 л
Изисквания, температура 26 - 32 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 12 °dH
Изисквания, pH 4.8 – 6.6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Хекел (Heckel), 1840

Разпространение

В Рио Негро, от град Манас, Бразилия, приливите на Река Амазонка, в средното и долното и течение, включително реките Пару, Шингу, Тапахос, Тромбетас, Мадейра, Негро и Пурус (Paru, Xingu, Tapajós, Trombetas, Madeira, Negro, Purus). Рибата от Рио Токатини, която се продава като Геофагус сп. Алтифронс ‘Токатинис’ сега е класифицирана като Геофагус Неамби (neambi). Вижте картата по-долу.Обитава долното течение на реките, не преминава първите бързеи, които среща. Откривана е също в наводнените гори на Вареза, Венецуела. Предпочита прозрачни и черни води и не харесва кални и непрозрачни води и живее в зоните покрай бреговете на реките или покрай острови образувани от субстрат, пяък, чакъл и кал. В хабитата и се срещат разпръснати скали, корени и потопени клони на дървета.
В същия биотоп се срещат още стотици видове, като например Acestrorhynchus falcatus, Leporinus friderici, Aphyocharax alburnus, Hemigrammus ocellifer, Hyphessobrycon bentosi, Leptagoniates pi, Moenkhausia oligolepis, Prionobrama filigera, Tetragonopterus argenteus, Triportheus angulatus, Thoracocharax stellatus, Corydoras armatus, C. trilineatus, Hemiodontichthys acipenserinus, Lamontichthys filamentosus, Otocinclus vittatus, Rineloricaria lanceolata, Bujurquina sp. cf. syspilus and Colomesus asellus.
Достига максимален размер от 20-25 см.
Изисква аквариум с минимален размер на дъното 180/60 см или повече.

Отглеждане

Най-важната част от декора на аквариума за този вид риба е фин, пясъчен субстрат с размер не повече от 1 мм, като размера в никакъв случай не трябва да надвишава 2 мм, в който рибата да търси храна като го пресява. Подходящ е фин кварцов пясък (силиций). Груб субстрат, малки камъчета или чакъл, пречат на храненето на рибата, повреждат хрилете и и могат да бъдат погълнати, като с това да причинят вътрешни увреждания и смърт.
Останалия декор е въпрос на личен вкус и предочитания, но рибата предпочита слабо осветление и най-често в аквариумите с Геофагус се слагат корени и клони, както и плоски камъни, които рибата използва за полагане на хайвер. Въпреки, че опадалите листа са често срещани в естествения хабитат на рибата, те не се препоръчват за аквариуми, тъй като поради поведението и начина си на хранене, рибата ще предизвика голямо количество накъсани и ралагащи се растителни частици, които освен, че развалят вида на аквариума, могат да запушат и филтрите.
Качеството на водата е от изключително голямо значение за тези цихлиди, тъй като те са крайно чувствителни към влошени качества на водата. Също така те не понасят и големи промени в химическите параметри на водата и никога не трябва да бъдат поставяни в нестабилен и нов аквариум. Най-добрият начин за постигане на стабилност в този случаи е свърх-филтриране на водата, чрез комбинация от външни филтри и съмп, и седмична смяна на минимум 50-75% от водата. Ако качествата на водата се влошат рибата може да получи лезии на главата или страничната линия (болестта дупки по главата, свързван с паразитите от вид Хексамита или автоимунно заболяване, причинявано от влошени качества на водата и лошокачествена храна), както и да се спре растежа и.
Механичната филтрация трябва да бъде пригодена да хваща малките частици, които рибата кара да се издигат, тъй като пясъкът поже да предизвика запушвания и износване на механизмите на филтрите ако се позволи да преминават постоянно през системата. Флейтите и тръбите, които връщат водата в аквариума трябва да бъдат разположени така, че да се избегне силно течение.
Водата трябва да бъде с темепратура 26-32 С. pH: 4.8-6.6 Твърдост: 0-90 ppm.

Хранене

Геофагусите са бентофаги, хранят се с бентос, като пълнят устата си със субстрат и ги пресяват в търсене на ядивни частици, като остатъкт се изхвърля чрез хрилете и устата. Това е и причината да бдат наречени Геофагус (ядящи земя) и набавянето на подходящ дънен субстрат за тях е от изключително значение. След като се приспособят към аквариума, те се качват и към повърхността при пускане на храна в аквариума, но продължават да пресяват субстрата през останалото време.
Стомашното съдържание на диви риби съдържа малки водни и сухоземни безгръбначни, растителна материя, детрит и седимент. И като възрастни тези риби не могат да храносмилат по-големи частици храна, затова диетата им трябва да се състои от висококачествена дребна храна и замазени или живи тубфекс, артемия, комарена ларва, хирономус и др. Задължително е добавяне на растилена храна, като Спирулина и др.
Домашно приготвени храни, съдържаши желатин, суха храна за рибки, смлени скариди и миди, пресни плодове и зеленчуци доказано работят добре, и могат да бъдат нарязани на малки парченца, с помощта на остра пипета или нож. Вместо едно обилно хранене се препоръчват 3-4 по-малки порции на ден. Това осигурява нормалното поведение на рибата и най-добри темпове на растеж.

Поведение и съвместимост

Освен през размонжителните периоди, това е мирна риба и не напада риби, по-големи от няколко милимерта на дължина. Има много подходящи видове с които може да споделя аквариума, като цяло тези, подходяши са тези, които изискват сходни условия за живот и тези, които се срещат в естествения и хабитат.
Добре е да се избягват са съжители агресивни риби със сходен начин на хранене или живеещи близо до субстрата (скатове), както и тези, които имат нужда от твърда вода.
Геофагус алтифронс е социална риба и живее в групи, освен когато хвърля хайвер. Малките имат силно изразено групово поведение. Група от най-малко 5-8 индивида трябва да бъде закупена заедно, като тези риби ще оформят ясно изразена йерархия. Ако са в по-малки от това групи, по-слабите риби стават жертва на доминиращите.

Полови различия

Не се наблюдават външни различия, освен по време на полагането на хайвер, когато папилата на женската става видима.

Размножаване

Полагат хайвера в субстрата, овофилни устомътещи, като и двмата родители носят личинките в устата си. Размножавани са успешно в аквариум. Не е установен начин да се предизвика размножаването. Най-важните изисквания са добра диета и качества на водата и ежеседмични големи смени на вода.
Тъй като определянето на пола е практически невъзможно, най-добре е да се започне с група млади риби и да се позволи на двойките да се формират етествено. Полова зрялост настъпва най-рано след 1 година.
Процесът на любовна игра се състои от разперване на перките, отваряне на устата, обикаляне в кръг и резки дижения с глава. Когато двойката е готова, избира подходящо място, обикновено гладък камък или корен, почиства го и го защитава от нашественици. Полагането на яйцата ства по обичайния за полагащите в субстрата риби, като женската полага един или повече реда яйца след което мъжкият минава над тях за да ги оплоди. Процесът се повтаря много пъти и отнема няколко часа.
Женската полага около 200-300 яйца, които обичайно поема с уста, но понякога и мъжкия може да ги поеме. Някои мъжки стават агресивни след полагането на яйцата и е възмзожно да прогонят женската и да се грижат за яйцата сами. Най-често обаче, женската носи яйцата в устата си, а мъжкия защитава територията. Когато личинките проплуват грижата за тях се споделя от двамата родители, макар че и тук има индивидуални различия и някои мъжки индивиди се намесват по-рано, а други изобщо не се включват в отглеждането на малките. Родителите могат да носят малките в устата си едновременно или да разменят цялото ято рибки всеки ден. Малките се прехврлят от единия родител на другия на защитени места, като вдлъбнатини в субстрата. Когато не държат малки в устата си родителите се хранят нормално, но понякога поемат парченца хана, даже с малки в устата.
При темепратура 25-28 С личинките проплуват свободно след 8-11 дни и родителите започват да ги пускат от устата си. Ако възникне опасност малките биват прибрани в устата, като рязко движение на вентралните (коремните) перки изглежда служи като сигнал за малките.
Като порастват малките се връщат в устата на родителите си само през нощта, като размера на територията на родителите става по-голям. Малките се захранват лесно с храна за малки рибки на прах, новоизлюпена артемия, микрочервей и т.н. Ако се отглеждат в общ аквариум с други видове е добре женската с малките да бъде отделена защото малките стават лесна жетва на други риби, включително и от същия вид, когато бъдат пуснати от устата на родителите.

Друго

Геофагус алтифронс е от най-често погрешно идентифицираните риби. Грешките произлизат от това, че преди с това име са наричани риби, които сега имат свои наимернования, както и от наличието на неописани видове Геофагус от различни части на Амазонския басеин, които се продават като Г. алтифронс, въпреки, че притежават средно-страничното петно и вертикални райета, които Г. алтифронс не притежава или има в много малка степен.
Алтифронс е член на групата Геофагус суринаменсис, състояща се от близки видове и се индентифицира с комбинация от следните характеристики: липса на тъмно петно пред хрилете, липа на вертикални тъмни черти отстрани дори, когато рибата е стресирана, тъмната мидлатерална (средно-странична) маркировка е редуцирана до 1-2 люспи или напълно липсва у възрастните. Последното е изключително важно, защото е уникално за този вид и може да бъде използвано да го разграничи от другите видове Геофагус. Младите рибки се идентифицират изключително трудно, тъй като мидлатералното петно е сравнимо с това на другите видове на тази възраст.
Групата суринаменсис включва и G. abalios, G. altifrons, G. brachybranchus, G. brokopondo, G. camopiensis, G. dicrozoster, G. megasema, G. neambi, G. parnaibae, G. proximus, G. surinamensis, G. Sveni и G. winemilleri.

Профила е направен с любезното съдействие на phalenopsis

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар