Gnatholebias hoignei
Гнатолебиас хоинейЛатинско име Gnatholebias hoignei
Популярно име Гнатолебиас хоиней
Група Кили
Семейство Риволиди (Rivulidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 10 см
Минимален размер на аквариума 50 - 60 см. дължина или 80 литра
Изисквания, температура 25 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6 - 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Томерсон (Jaimie E. Thomerson), 1974

Продължителност на живот

6-7 месеца, сезонна рибка.

Разпространение

Южна Америка, Венецуела р. Ориноко и временни водоеми.

Отглеждане

Могат да се отглеждат както на чифтове, така и в група, но тогава женските винаги трябва да са в съотношение 2:1 спрямо мъжките.
Обичат просторни аквариуми с гъста растителност. Може да живеят и в малки 10-15 аквариуми, но тогава не достигат максимален размер и не показват своята невероятна форма и окраска. Сезонна рибка с продължителност на живота около 6-7 месеца (или времето от дъждовния до сухия период). Рибката достига полова зрялост на около 3 месечна възраст. Рибите не са агресивни към други видове риби, но когато има повече мъжки в аквариума, често има битки межди тях.

Храна

Жива или замразена. Не отказват и храна на люспи, но риби хранени само с жива храна, се оцветяват по-добре от риби хранени със суха храна.

Размножаване

Пола на рибите се различава по гръбната и аналната перка на рибите. При мъжките те са по заострени докато при женските са заоблени. Размножаването е възможно както в общия, така и в развъден аквариум (10-15 литра). В аквариума се слага контейнер съдържащ торф, като дебелината на слоя трябва да се съобразява с дължината на рибите, тъй като те се заравят в него и по този начин хвърлят хайвера си. Необходими параметри на температура: 25 градуса Ph 6.5 Gh 5 Kh 1. Слага се един самец и две-три самки. Когато за размножаване се поставя група риби (няколко мъжки и няколко женски), в аквариума трябва да има засадени растения корени и камъни за да има достатъчно укрития. При добро хранене и чести смени на вода, рибите могат да хвърлят хайвер през целия си оставащ живот. Торфа с хайвера се подменя на всеки две седмици и се заменя с нов. Изваденият торф се поставя в плътна мрежа или плат и се изцежда водата, след това се полага слой от 2-3 см и се суши, но все пак трябва да остане леко влажен. Хайвера се съхранява в стъклен или пластмасов съд или в пликче при температура 21-23 градуса. Продължителноста на сухия период обикновено е 7 месеца. Преди заливане на торфа с вода се взима малка част и се промива с чиста вода. Взима се зрънце хайвер и се гледа под лупа ако се виждат очите на ембриона тогава се залива целия торф с вода с температура 18 градуса и воден стълб 5 см. Личинките се излюпват в следващите 2 дни (обикновено в рамките на няколко часа ). Захранване на малките – жив прах, микро червей. С растежа на малките, се повишава постепенно и нивото на водния стълб в аквариума. В торфа обикновено остават неизлюпени яйца. Ако желаете, може да повторите процеса на засушаване.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар