Serrasalmus rhombeus
Черна пираняЛатинско име Serrasalmus rhombeus
Популярно име Черна пираня
Група Пирани
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 30 - 40 см
Минимален размер на аквариума 210см/45см/45см – за възрастен екземпляр
Изисквания, температура 22.2 - 27.8 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 20 °
Изисквания, pH 4 – 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Линеус (Linnaeus), 1766

Разпространение

Южна Америка. Официално са регистрирани от Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Бразилия в различни реки, включително Амазонка, Ориноко, Рио Негро. Като възрастен екземпляр се намира в по-големи, по-дълбоки речни канали, където обикновено се храни или в близост до бързей. Младите най-често се събират в тихи райони, с гъста растителност. Интересното е че рибата е склонна да сменя цвета, в зависимост от типа на водата, в дадена местност.

Отглеждане

Поставете пясъчен субстрат и корени, както и клони които да осигуряват прикритие. Можете да опитате да сложите растения, но не се изненадвайте, ако рибата започне да откъсва и яде листата Качеството на водата трябва да бъде приоритет, което означава, че седмични смени на вода до 50%, трябва да се считат за задължителни. Ако има вътрешни филтри, както и нагреватели, сложете ги така, че да не бъдат счупени. Нагревателите е добре да бъдат в пласмасови тръби който са с много дупки, с цел да са запази цялоста на уреда. Отглеждат се във видови алвариуми или с някой Лорикаридите или бронираните сомове.

Хранене

В природата Serrasalmus rhombeus са хищници. Хранят се предимно с малки рибки, както и техните опашки, люспи, перки, както и с трупове на умрели животни. Има данни, че по време на размножителния период са нападали и хора. Някои Serrasalmus се хранят с ядки, плодове и семена, както и малки количества храна на растителна основа. В аквариумни условия, повечето могат да бъдат отбити от хранене с мъртви храни с течение на времето. Първоначално могат да откажат да се хранят.
След климатизирването, малките екземпляри се хранят с живи или замразени храни. Тубифекс, артемия, нарязани скариди и други подобни храни. Възрастните трябва да бъдат хранени съответно с по-големи храни, като цели миди, скариди, нарязани калмари, земни червеи, парчета риба.
След като рибите достигнат максимален размер, трябва да бъдат хранени само два или три пъти на седмица. Не трябва да се хранят с големи количества говеждо сърце или пиле. Някои от мазнините, съдържащи се в тези видове месо, не могат да бъдат правилно смляни от рибата. Също така не трябва да се хранят с малки златни рибки. Рисковете свързани с тях, включват евентуалното въвеждане на заболяване или паразити.

Размножаване

Нямат ясно изразен полов диморфизъм. Също така няма данни за успешно размножаване в аквариумни условия.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар