Tylomelania
ТиломеланияЛатинско име Tylomelania
Популярно име Тиломелания
Група Мекотели
Семейство Пацихлиди (Pachychilidae)
Местообитание, хабитат Сулавеси, Индонезия
Приблизителен размер 8 см.
Минимален размер на аквариума 80 см. дължина
Изисквания, температура 27 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост до 7 °
Изисквания, pH 7,5 - 8,6
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Местообитние

Различните видове Тиломелании се срещат в езерата Малили, Посо, Матано и реки, съдържащи твърд или мек субстрат на остров Сулавеси, Индонезия. Характерното за този остров е, че има различни климатични зони, заради необикновенната си форма. Целогодишно температурите са между 28 и 32 °C, като през дъждовния период са с около 2 градуса по-ниски. Най-голямата популация от Тиломелании е намерена на дълбочина 1-2 м, като към 20 м намалява драстично. Езерата Посо, Малили и Матано са с температура 27 °C, дори на дълбочина 20 м. и със средна надморска височина 400-500 м. Намират се в централната част на острова, като максималното рН на ез. Матано е 8.5, а на ез. Посо е 8.

Описание

До сега има около 53 описани вида Тиломелании. Отделните видове варират в широк диапазон, в зависимост от формата и структурата на раковината. Могат да бъдат дълги, конусовидни, със силно изразени аксиални или спираловидни резки, както и малки, гладки с яйцевидна форма. Раковините на Тиломеланиите достигат до 8 – 11 см, чийто върхове при възрастните екземпляри много често са корозират. Имат затварящо капаче.
Телата на тези охлюви са богато оцветени в силен контраст, вариращи от едноцветни – оранжево, кремаво, черно и бяло, до комбинация от шарки – черни, оранжеви, жълти и сиви ивици, черни с бели точки или тъмнокафяви с оранжеви пипала. Почти всякаква комбинация от цветове може да бъде открита.
Пипалата са прави, и очите им се намират центрирано на върховете им. Устата е ясно обособена.
Женските индивиди могат да бъдат разпознати, по набразденото каналче от дясната страна, малко под черупката. Това е изхода т. нар. родилна торбичка, в която се развиват зародишите.

Отглеждане в аквариум

Поради сравнително големият разер на тези охлюви аквариумът, в който ще се отглеждат трябва да е с минимална дължина 60-80см. Предпочитат по-сенчести места и пространство, желателно е авариума да не е прекалено гъсто залесен. Силната светлина ги дразни и те веднага тръгват да търсят по-тъмно място. Това е особено характерна реакция за охлювите взети от дивата природа, като тези излюпени и отгледани в аквариум са с широк спектър на търпимост към всякакви промени – светлина, грунд. Тиломеланиите са любопитни и изключително миролюбиви охлюви, които започват да обхождат аквариума почти веднага след пускането им(изключение правят по-възрастните индивиди, които не са толкова активни, освен когато им се дава храна). Предпочитат мека вода КН 2, GH 0 с рН м/у 7.5 и 8.6. Правени са опити да бъдат отглеждани в твърда вода, но след известно време се изтощават и стават мудни. Различните видове предпочитат пясък и глинеста почва, както и каменни структури. Чакълът не е подходящ за тях. Поставянето на листа и корени е почти задължително. Едно добро аранжиране на техния аквариум трябва да включва каменни плочи, които създават сенчести места, където могат да се усамотят, нещо което много обичат да правят. За оптимална популация на тези охлюви е най-добре да се отглеждат в отделен аквариум, най-много в комбинация със Сулавеси скариди със същите изисквания към параметрите на водата. Тъй като Тиломеланиите са изключително кротки е крайно нежелателно да бъдат отглеждани с хищни и агресивни риби. Няма проблем да се отглеждат с малък брой скариди джуджета, сомчета и ненатрапчиви риби, но са много чувствителни към прекалено големите популации заради голямата конкуренция за храна. Спокойно съжителстват със себеподобни охлюви и дори малък брой миди, стига да могат по всяко време да си намерят храна. Случва се различните видове Тиломелании да се кръстосат, като някои от хибридите не са плодовити.

Хранене

В стомасите на Тиломелании, взети от дивата природа са намерени пясък и алгии (диатоми). В аквариума, тези охлюви обичат да ровят и поемат всякакъв вид прахообразна храна и храна на таблетки. Някои видове ядат краставици, чушки, комарни ларви и трупове на различни аквариумни обитатели, казано накратко – всеядни са.
Както повечето охлюви и Тиломеланиите се хранят денонощно, стига да има храна. Като най-често почиват през нощта, поради липсата на такава.
Имайте в предвид, че количеството храна от което се нуждаят тези охлюви, няма нищо общо с останалите видове аквариумни охлюви. Имат нужда от допълнителни порции.

Размножаване

Тиломеланиите са разнополови, като мъжкият опложда женската чрез полов орган. Яйцеживораждащи са т.е. ембрионът се развива в яйце намиращо се в „матката“ и се излюпва в нея, съответно майката ражда напълно развит индивид. Зародишите се развиват в женската в т. нар. родилна торбичка, докато не се излюпят. В тази ветрилообразната торбичка, всеки ембрион се намира в обособена част и се храни от заобикалящото го хранително вещество. Когато развитието на ембриона напредне, той се транспортира под формата на бяло яйце до външния десен ръб на раковината на майката. В рамките на няколко секунди яйцето се пропуква и от него излиза напълно развито охлювче. В зависимост от вида, „новородените“ са с дължина 1,28-1,75см.
Много често, при резки промени на параметрите на водата се получава т. нар. шоково раждане. За това и много често след като си вземете женска Тиломелания и я сложите в аквариума си е много вероятно, тя да роди.
Охлювчетата, родени по този начин е възможно да са все още в яйцата си и малко след това да се излюпят преждевременно. Такива охлювчета са по-малки, но много от тях оцеляват. Като цяло по-големите видове Тиломелании, раждат по-големи, но по-малко като брой охлювчета от по-малките видове.
Тиломеланиите не правят голяма популация, тъй като обикновенно раждат по едно малко на определени времеви интервали. Бебетата от своя страна пък растат сравнително бавно.

Забележка

Тиломеланията е част от менюто на някои видове крабове.

Профила е направен с любезното съдействие на Desmoria

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2014-07-07 Страхотни са имам 3 и немога да им се нарадвам
brilqntin 2014-11-27 Някой може ли да ми намери такава двойка охлюви?? :) Пишете ми на емайл: brilqntin_44@abv.bg или тук на лично :)