Aphyosemion celiae
Афиосимеон селияЛатинско име Aphyosemion celiae
Популярно име Афиосимеон селия
Група Кили
Семейство Нотобранхиди (Nothobranchiidae )
Местообитание, хабитат Африка (Камерун)
Приблизителен размер 5 см.
Минимален размер на аквариума 30 литра
Изисквания, температура 20 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 6 - 7
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Шел (SCHEEL), 1971

Отглеждане

Aphyosemion celiae е сравнително спокойна рибка. В големи аквариуми, с много женски и гъста растителност, както и с много укрития, може да се гледат едновременно няколко мъжки. Между тях има битки за женски, обикновенно без да си причиняват травми. Могат да се гледат както във видов, така и в общ аквариум но при условие, че няма риби, който да атакуват красивите перки на мъжките. В общия аквариум обаче, Aphyosemion celiae не показват цялата си красота, стават плашливи и се крият в укритията. Не обичат прекалено силна светлина. Tя трябва да е умерена и по-разсеяна. Подходящо е да се сложат и плаващи растения, който да правят сянка, също така е хубаво да има гъсталаци от дребнолисни растения, които да достигат повърхността на водата. Tемпературата да се поддържа в по-ниските допостими граници за вида, тъй като при по-високи температури рибите стареят по-бързо. Средната продължителност на живот е 2-2,5 години, но зависи от условията, може и повече. Повечето риби от това семейство живеят в застояли или бавно течащи води и са слаби плувци. Aphyosemion celiae не прави изключение, ето защо трябва да се съобразяваме с това, като се стараем да няма силно течение в аквариума. Рибите издържат много малки концентрации на кислород, затова дори лека аерация би била достатъчна. Благотворно действие за тях имат малките смени на вода 1/7 – 1/10 част от водата всяка седмица. При смяна на вода трябва да се внимава да не се променят рязко параметрите на pH. Рибите не понасят дори малки отклонения, особено когато са в по алкална вода.

Храна

Жива и замразена с подходящ размер – малки земни червей, коретра, енхитреус, дафния, плодови мушици, накълцано говеждо сърце, филе от морска риба и други. В седмицата може да ги оставите един ден гладни.

Размножаване

Половете се различават много лесно. Мъжките са много колоритни, докато женските са сивкави на цвят. За целенасочено размножаване е достатъчен 20 литров аквариум, в който се пуска чифт риби.
Водата трябва да е със следните параметри: температура – 24 градуса; Ph – 6-6,5; gH (dGH) – 2-10 градуса; KH минимум 1 градус.
За субстрат се ползва дребнолистни растения, например ричия или някакъв мъх, а ако нямате може и с прежда (черна или зелена на цвят е най-добре). Рибите се държат отделно 5-6 дни и се хранят само с жива храна. След което се пускат и за около 2-3 часа хайвера е оплоден. После се отделя в инкубатор. След това ако желаем отново, пак може да ги разделиме за 5-6 дни и така процедурата се повтаря. Инкубационният период е 10-20 дни, според температурата на водата. Възможно е да се развъдят и в общия аквариум, където има само Aphyosemion celiae, но аквариума трябва да е много гъсто залесен и когато видим някое малко, веднага да го отделим.

Профила е направен с любезното съдействие на FHM (Веселин Андонов)

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар