Colossoma macropomum
Черно пакуЛатинско име Colossoma macropomum
Популярно име Черно паку
Група Пирани
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Колумбия, Венецуела, Южна Америка: Перу, Боливия, Бразилия
Приблизителен размер 70 + см.
Минимален размер на аквариума 2000 литра (300см х 80см х 80см)
Изисквания, температура 22 - 28 °С
Изисквания, обща твърдост 1 – 15 °
Изисквания, pH 5.5 – 7.5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Местообитание

Родните им хабитати са басейните на Рио Ориноко и Амазонка в Колумбия, Венецуела, Перу, Боливия и Бразилия. Изкуствено преместените популации са процъфтяващи по целия свят, в страни като Западна Индия и Тайван, където се отглеждат във ферми за човешка консумация.

Отглеждане


Най-важно е да се осигури достатъчно голям аквариум и добра филтрация, защото рибите цапат! Относно декора, нямат големи предпочитания. Може да се сложат тежки корени и камъни, които да не могат да бъдат местени из аквариума. Почти невъзможно е да се гледат растения, защото рибите са предимно растителноядни. Трябва да се отглеждат с други едри риби, като Аровани, Арапайми, големи Цихлиди, сомове и скатове. За повече информация посетете профила на Piaractus brachypomus.

Хранене


Дивите паку се хранят главно с плодове, ядки, семена и по рядко с насекоми, зоопланктон, дребни риби. В аквариумни условия приемат с охота суха храна, но трябва да им се дават плодове и зеленчуци, като спанак, листа от маруля, ябълка, банан, праскова, грозде, тиквички, грах, зеле и моркови.

Размножаване


Възрастните женски имат по-кръгли кореми от мъжките. В аквариумното хоби паку не се размножават. В страните, които ги отглеждат за храна, използват хормони за стимулиране на оплождането.Профила е направен с любезното съдействие на dimitarkrastevТук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар