Melanotaenia trifasciata
Меланотения трифасциатаЛатинско име Melanotaenia trifasciata
Популярно име Меланотения трифасциата
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Северните части на Австралия, полуостров Кейп Йорк
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 120 см
Изисквания, температура 24 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост 12 - 16 °
Изисквания, pH 6,6 - 8,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Рендъл (Rendahl), 1922

Описание

Окраската на Melanotaenia trifasciata варира изключително много. Популациите от различни местности и речни системи са със свой отличителен цвят и окраска. Имената, дадени им от аквариумни ентусиасти, отговарят на местностите, където е открит видът. Мъжките са по-ярко оцветени, по-едри и с по-издължени тела. Могат да се различат лесно от женските индивиди по по-едрото си тяло, обикновено с дълбочина повече от 1/3 от дължината и често с непрекъсната черна средна линия.
Могат да достигнат максимален размер от 15 см, но обикновено са по-малки от 12 см.

Разпространение

Видът е широко разпространен в северните части на Австралия, река Мъри, както и района на Архем, около залива Карпентър в близост до полуостров Кейп Йорк. В северен Куийнсленд се срещат на юг до река Дейнтрий. Вариантите на вида, открити в реките Паское, Клаудие и Макайвър в Куийнсленд, са с по-източена форма и нямат споменатата по-горе дълбочина на тялото. През 1989 г., някои видове са събрани от островите Мелвил и това е единственият случай, в който са намерени толкова далече от бреговете.

Местоживеене и екология

Melanotaenia trifasciata са тропически рибки и обитават почти всички видове сладководни басейни - бавно течащи потоци, наводнени площи, блата, лагуни и чисти течащи реки. Често се срещат заедно с Melanotaenia nigrans и Melanotaenia splendida inornata. Естествената им среда е обект на сезонни вариации в температурата, като в сухия сезон тя е 24 °C, а през влажния достига до 33 °C. Водата е главно алкална (pH 7,2 – 8,0), но често са откривани и в киселинни условия (pH 6,5 – 6,9). Наблюдават се в растителността около бреговете, потопените корени или клони на дърветата.

Размножаване

Когато хвърлят хайвер, женските индивиди снасят средно между 100 и 200 яйца на периоди по няколко пъти дневно. Яйцата се прикрепят към растителността и излюпването настъпва след около 6 – 7 дни.

Интересно

Melanotaenia trifasciata често са наричани “ивичест рейнбоу” или “трилентова слънчева рибка”. Андреан Тапин счита обаче, че името им трябва да бъде “кралски рейнбоу”, защото без съмнение те са най-великолепните атерини, които можете да видите.

История

Melanotaenia trifasciata са открити през юни 1895 г. от норвежкия зоолог Кнут Дал. Описанието на вида е публикувано през 1922 г. от Хиалмар Рендъл и направено на базата на единичен екземпляр, уловен в река Мъри в Северната територия. При наблюдение на живи екземпляри не става много ясно защо е избрал името trifasciata, буквално значещо „трилентов”. Трябва обаче да вземем под внимание това, че Рендъл е описва вида, като е наблюдава музеен експонат, стоял преди това в музея повече от 20 години. Той описва цветовете му по следния начин: „....Основен цвят – светло кафяв. При поглед отстрани върху се забелязва тясна черно кафява линия на 5-ия и 6-ия надлъжен ред люспи, на приблизително 2/3-ти от люспите..... И от двете страни тази тъмна ивица граничи с ярка светла линия, която в края си е по-тясна, като ширината й е на половината на гореспоменатата тъмна ивица.....”

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар