Chilatherina fasciata
Чилатерина фасциатаЛатинско име Chilatherina fasciata
Популярно име Чилатерина фасциата
Група Атерини (rainbow fish)
Семейство Меланотении (Melanotaeniidae)
Местообитание, хабитат Нова Гвинея
Приблизителен размер До 12 см
Минимален размер на аквариума 120 см
Изисквания, температура 23 - 32 °C
Изисквания, обща твърдост
Изисквания, pH 7,2 - 8,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Видът е описан от Вебер (Weber), 1913

Описание

Може би най-характерната отличителна черта на Chilatherina fasciata е тяхното широко, странично сплескано тяло, което става по-едро с годините при мъжките екземпляри. Имат две гръбни перки, разположени много близо една до друга, като първата е по-малка от втората. Могат да достигнат максимален размер от 12 см, но обикновенно са по-малки от 10 см. Окраската им е различна и зависи от географската локацият,от която произхождат, но най-честито тялото е в два основни цвята, които се приливат - кафяво към синкаво зелено от към гърба и бяло към жълтеникаво в коремната област. В средната част на тялото имат избледняваща тъмна линия. На територията на Нова Гвинея има множество естествени бариери, които изолират редица популации и по този начин запазват разнообразието в окраската на вариациите. Мъжките екземпляри обикновенно имат в долната част на тялото по няколко тъмни черти, подобни на решетка на скара.

Разпространение

Chilatherina fasciata е един от най-широко разпространете видове риби в Нова Гвинея. Те серещат в притоците на реките Маркхам, Раму, Сепик, както и речната система на Мамберамо. Също така са открити и в езерото Уанам, в близост до Лае в Папуа Нова Гвинея.

Местоживеене и екология

Обитават чисти, бавнотечащи потоци в дъждовната гора, които са достатъчно дълбоки и са изложени през по-голямата част от деня на слънчева светлина. Дъното на тези потоци обикновенно е покрито със ситни камъчета или пясък, върху които лежат паднали листа и клони от дърветата наоколо. Температура и pH в естествените им местообитания са в рамките съответно на 27 - 32 °C и 7,5 - 8,1.

Размножаване

Рибата достига полова зрелост при сравнително малък размер - 4 – 5 см. при самците и 3 – 4 см. при самките. Мъжките се “разгонват” и поддържат тази активност при 20 °C. По време на чифтосването оцветяването на самците е много интензивно и челата им заблестяват в ярко червен цвят.
Самките снасят малък брой яйца всеки ден за период от седем дни. Както и при другите атерини, хайверyt на Chilatherina fasciata се закрепя за водните растения посредством фини нишки. Развитието му трае от 8 до 12 дни в зависимост от температурата.

Интересно

Др. Ван Кампен улавя Chilatherina fasciata през юни 1910 от поток в близост до Ниао, западна Папуа. В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век Бари Крокфорд и Джери Алън събират живи екземпляри за целите на аквариумното хоби. Най-скорошната експедиция за събиране на екземпляри от вида е предприета от Хейко Блехер.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар