Hyphessobrycon herbertaxelrodi
Черен неон, черна неонова тетраЛатинско име Hyphessobrycon herbertaxelrodi
Популярно име Черен неон, черна неонова тетра
Група Тетри
Семейство Харацинови (Characinidae)
Местообитание, хабитат Бразилия
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 60 литра
Изисквания, температура 23 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост 6 °
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Тип вода сладка
Ниво на трудност средно


Видът е описан от Гери (Géry), 1961

Описание

Мирна стадна рибка. Сребристо белите люспи в горната част на тялото контрастират с плътната черна ивица по дължина в средата. Пасаж от възрастни екземпляри (над една година) е подходящо допълнение към сборни аквариуми с други рибки. Продължителността на живот е около 5 години.
Подобно на другите тетри и тази предпочита мека и леко кисела вода, но са напълно приспособими за отглеждане в твърда и неутрална водна среда. Използването на торф е наложително при развъждането им, както и за най-яркото оцветяване на рибката. Идеалната среда за отглеждането им включва приглушено осветление, много живи растения, открито пространство за плуване, тъмен грунд, чиста вода и леко течение в средната и горната част на аквариума, където тези рибки предпочитат да плуват. И тази тетра е стадна рибка, която се чувства най-добре в компанията на повече от 8 - 10 екземпляра от вида си.

Размножаване

Полът на тази рибка е лесно определим. Мъжките екземпляри са доста по-слаби от плътните едри женски. За развъждането им трябва да се оформи отделен аквариум с много мека и кисела вода (твърдост до 4°), много тъмен грунд, много слабо осветление и добро залесяване с живи растения. Ако стаята, където се намира развъдният аквариум, е много светла, се препоръчва облепяне стените на съда с черен картон, за да се тушира околната светлина. За развъждането се подбират здрави рибки на около една година. Те минават на специална диета с жива храна – ларви на комари, мариновани соленоводни скариди, тубифекс, хирономус.
Хвърлянето на хайвер започва в началото на деня. Женската снася няколкостотин зърна по листата на растенията или по субстрата. След чифтосването рибките трябва да се извадят от аквариума, защото могат да изядат вече оплодения хайвер, както и новоизлюпените малки. Захранването на дребосъците може да става с всякаква качествена суха храна, която да бъде ситно стрита.

Хранене

Черният неон не е капризен по отношение на храната. Яде всичко, но трябва да се храни разнообразно за подчертаване на цветовете и добро здравословно състояние. Менюто може да включва лиофилизирани (вакуумно-изсушени) храни, тубифекс, хирономус, както и соленоводни скариди.

Интересно

Черните неони произхождат от езерата в Бразилия, югоизточната част на Колумбия и източната част на Перу. Диви черни неони се срещат в притоците на реките Амазонка, Тигър, Напо, т.е. там, където водата и дъното са тъмни. Не може да се види черен неон в “белите реки”, които текат от Андите. На това се дължат ярките цветове и иридесцентна ивица, които ясно се виждат в тъмни води. В наши дни тези рибки вече се срещат на свобода и в Сингапур.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
sukri 2010-04-16 ako nqkpy prodava da pise po skype shukri_97
Moni 2010-10-17 Продаваха в един зоомагазин много близо до пл. Славейков