Tropheus duboisi
Трофеус дюбоизиЛатинско име Tropheus duboisi
Популярно име Трофеус дюбоизи
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 14 см
Минимален размер на аквариума 350 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Видът е описан от Марлие (Marlier), 1959

Описание

Tr. duboisi има масивна, заоблена глава с уста, разположена в долната й част и леко издадена напред горна челюст. Тялото е силно и масивно и е странично сплескано, като основният цвят е черен. Главата и гръбната перка са металиково тъмно сини. В предната част на тялото, пред главата, минава вертикална ивица с жълт или бял цвят, която варира като ширина в зависимост от географската вариация. Малките рибки са изцяло черни и са изпъстрени с ярки бели точки (Снимка 3). С възрастта тази окраска се губи. Максималният размер на Tr. duboisi е около 14 см., което ги прави най-големите трофеуси. Не се наблюдява полов диморфизъм.

Разпространение

Tr. duboisi се срещат на свобода само в крайбрежните скалисти райони на езерото Танганайка, най-вече по северозападния бряг в Бурунди, по западния в Конго и на изток в Танзания. В сравнение с останалите трофеуси живеят доста по-дълбоко - на дълбочина между 3 и 15 метра.

Карта на разрпостранението на трофеусите в ез. Танганайка.

Географски вариации (разновидности)

Видът Tr. duboisi показва сравнително по-малко разнообразие в сравнение с останалите трофеуси:

Tropheus duboisi (Karilani)

Синоним: "Тясна бяла ивица" (Narrow white band). Среща се в района на Карлиани, Танзания.

Tropheus duboisi (Kigoma)

Синоним: "Широка бяла ивица" (Wide white band). Среща се в района на Кигома, Танзания.

Tropheus duboisi (Pemba)

Синоним: "Тясна бяла ивица" (Narrow white band). Среща се в района на Пемба, Конго.

Tropheus duboisi (Maswa)

Синоними: Халембе (Halembe), Кабого (Kabogo),  "Широка жълта ивица" (Wide yellow band). Масва е град в Танзания в близост до езерото, който се явява сборен пункт за събиране на трофеуси. Разновидностите на вида, срещащи се от река Малагараси на север до Халембе на юг се наричат сборно Масва. Това на практика включва всички вариации с изразено жълто на ивицата и синьо по главата.Хранене

Хранят се предимно с растителна храна, като си набавят животински белтъчини от погълнати заедно с водораслите ракообразни и ларви на насекоми. Това трябва да е и основната им диета при отглеждане в аквариум – сухи храни на растителна основа, разнообразени с животински белтъчини, но не по-често от един-два пъти седмично.

Отглеждане

Районите, които обитават, са богати на разтворен във водата кислород, като акваристите, отглеждащи трофеуси, трябва да се погрижат да им осигурят това и в изкуствена среда. Смяната на около 1/3 от водата веднъж седмично и интензивната механична и биологична филтрация са важни за доброто здраве на вашите трофеуси. Необходим е минимален дебит на филтрите 5-6 пъти обема на аквариума в час плюс достатъчен обем на филтриращите материали.
Трофеусите могат да живеят доста дълго – в добри условия и при правилно отглеждане достигат 13-14 годишна възраст.

Поради риска от кръстосване и повишена агресия не е желателно да се отглеждат в един аквариум различни географски вариации на един и същ вид трофеуси.

Поведение

В Танганайка Tr. duboisi са в остра конкуренция помежду си за територия, храна и сексуални партньори, което определя и силно изразената им вътревидова агресия. Точно поради тази причина е препоръчително те да се отглеждат в аквариум на големи групи от по над 10-12 рибки с по-голям брой женски, отколкото мъжки, като им се осигури достатъчно пространство – минималните размери на аквариум за трофеуси са около 300-350 литра. При такъв брой риби агресията силно намалява, като освен това се и разпределя между повече индивиди и рискът от наранявания и смърт е минимален.

Размножаване

Tr. duboisi са устомътещи риби – женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц.
Размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на самите рибки, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В аквариумни условия понякога се прибягва до изваждането на яйцата или малките от устата на майката и преместването им в специално изработен за целта инкубатор. В този случай е добре младите женски да бъдат оставени няколко пъти да износят изцяло поколението си, като чак след това акваристът прибегне до “изтръскване”, както често е наричано изваждането на яйцата.

Поради факта, че са по-едри от останалите трофеуси, съжителството на група
Tr. duboisi с групи от други видове може да потисне размножаването на по-дребните им събратя.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
doncamillo 2009-11-05 Четох някъде(търсих,но за съжаление не намерих къде),чеТрофеус дюбоизи е единствения род,който се срещал в езерото и по двойки,а не на стада. Аз лично,ги отглеждам с Tropheus sp. "Black" (Pemba) и въпреки разликата в размера,при мен доминиращата група е "Пембата".