Tropheus moorii
Трофеус муриЛатинско име Tropheus moorii
Популярно име Трофеус мури
Група Цихлиди от ез. Танганайка
Семейство Цихлиди (Cichlidae)
Местообитание, хабитат ез. Танганайка, Африка
Приблизителен размер 12 см
Минимален размер на аквариума 350 л
Изисквания, температура 25 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост 15 - 20 °
Изисквания, pH 8,5 - 9,2
Тип вода сладка
Ниво на трудност трудно


Tropheus moorii
(Трофеус мури)

Боуленгер (Boulenger), 1898

Класификация

Tropheus moorii е един от най-разпространените видове трофеуси с множество географски разновидности, някои от които отделени в самостоятелни видове.

Описание

Окраската на Tr. moorii варира значително според географската разновидност. Младите рибки са кафеникаво-сиви с по-светли вертикални ивици, но с израстването цветовете се променят – при някои вариации има оранжеви, червени, жълти петна, точки, преливащи се цветове и общо описание на окраската е на практика невъзможно.
Трофеус мури достигат 13 см, като женските са малко по-дребни. Това всъщност е и единствената видима разлика между двата. Тялото е странично сплескано и леко издължено, с голям глава и разположена в долната й част уста.

Разпространение

Tr. moorii се срещат на свобода само в крайбрежните скалисти райони на езерото Танганайка, като ареалът им обхваща почти цялата брегова линия от Бурунди на север през Конго на запад и Танзания на изток до Замбия на юг, като са по-разпространени в южната част на езерото. Живеят на дълбочина 2 - 5 метра.

Карта на разрпостранението на трофеусите в ез. Танганайка.

Географски вариации (разновидности)

Към вида Tr. moorii се причисляват множество географски разновидности, всяка със собствена специфична окраска. Част от тях са:

Tropheus moorii (Chaitika)

Синоним: “синя дъга” (Blue rainbow). Среща се в района на Чайтика, Замбия. Отличава се по металиково сините нюанси по плавниците и главата (синият цвят е нетипичен за трофеусите от комплекса мури)..

Tropheus moorii (Gombe)

Среща се в района на Гомбе, Замбия

 

 

Tropheus moorii (Isanga - OB)

Среща се в района на Исанга, Замбия. Съкращението OB означава "петнист".

Tropheus moorii (Kala)

Синоним: "жълта дъга" (Yellow rainbow). Среща се в района на Кала, Танзания.

Tropheus moorii (Kalambo - OB)

Среща се около устието на река Каламбо на границата между Замбия и Танзания. Съкращението OB означава "петнист".

Tropheus moorii (Kalambo)

Синоними: "Лимонено мури II" (Lemon II), "Пъстро златно мури" (Goldfleck). Среща се около устието на река Каламбо на границата между Замбия и Танзания.

Tropheus moorii (Kambwimba - OB)

Синоним:  "петниста червена дъга" (Red Rainbow OB). Среща се в района на Камбвимба, Танзания.

Tropheus moorii (Kambwimba)

Синоним:  "червена дъга" (Red Rainbow). Среща се в района на Камбвимба, Танзания.

Tropheus moorii (Kantalamba)

Среща се в района на Канталамба, Танзания.

Tropheus moorii (Kapampa)

Синоним: "Лимоненожълто петно" (Yellow limespot). Среща се в района на Капампа, Конго.

Tropheus moorii (Kapere)

Синоним:  "червена дъга" (Red Rainbow). Среща се в района на Капере, Танзания.

Tropheus moorii (Kasakalawe)

Синоними: "Мпулунгу" (Mpulungu), "Слънчево петно" (Sunspot), "Мууп" (Moop). Среща се на юг, в Замбия, в района на град Мпулунгу и Касакалаве. Специфично е голямото оранжево петно в долната част на тялото.

Tropheus moorii (Kasanga)

Синоним:  "червена дъга" (Red Rainbow). Среща се в района на Касанга, Танзания.

Tropheus moorii (Katoto)

Среща се в района на Катото, Замбия

Tropheus moorii (Kazumba)

Синоним: "Златна казумба" (Golden Kazumba). Среща се в района на Казумба, Конго

Tropheus moorii (Kiku)

Синоними: "Червеногръдо мурии" (Red Chest). Среща се в района на Кику, Конго

Tropheus moorii (Linangu)

Среща се в района на Линангу, Замбия.

Tropheus moorii (Lufubu)

Среща се в района на Луфубу, Замбия.

Tropheus moorii (Lusingu)

Синоним (погрешен): "Мураго" (Murago). Среща се в района на Лусингу, Конго.

Tropheus moorii (Mbita)

Синоним: "Лимонено петно" (Lemon Spot). Среща се в района на Мбита, Замбия.

Tropheus moorii (Molwe)

Среща се в района на Молве, Конго.

Tropheus moorii (Mtosi)

Среща се в района на Мтоси, Танзания.

 

Tropheus moorii (Murago)

Среща се на северозапад, в Бурунди, в района на Мураго, който всъщност не е на брега на езерото, но е важен търговски център.

Tropheus moorii (Muzi)

Синоним: "Черешова дъга" (Cherry rainbow). Среща се в района на Музи, Танзания.

Tropheus moorii (Nangu)

Среща се в района на нос Нангу, Замбия.

Tropheus moorii (Nkamba Bay)

Синоним: "Иланги" (Ilangi). Среща се в района на залива Нкамба в западна Замбия, но износителите пазят в строга тайна точното място, на което го събират.

Tropheus moorii (Nkondwe)

Среща се в района на о-в Нкондве, Танзания.

Tropheus moorii (Samazi)

Синоним: "Червена дъга" (Red rainbow). Среща се в района на Самази, Танзания.

Tropheus moorii (Wampembe)

Среща се в района на Вампембе, Танзания.

 Хранене

Хранят се предимно с растителна храна, като си набавят животински белтъчини от погълнати заедно с водораслите ракообразни и ларви на насекоми. Това трябва да е и основната им диета при отглеждане в аквариум – сухи храни на растителна основа, разнообразени с животински белтъчини, но не по-често от един-два пъти седмично.
Специфичното разположение и форма на устата позволяват на Tr. moorii да се хранят в прибойната зона на езерото, докато тялото им е почти успоредно на скалите, върху които търсят водорасли и други източници на храна.

Отглеждане

Районите, които обитават, са богати на разтворен във водата кислород, като акваристите, отглеждащи трофеуси, трябва да се погрижат да им осигурят това и в изкуствена среда. Смяната на около 1/3 от водата веднъж седмично и интензивната механична и биологична филтрация са важни за доброто здраве на вашите трофеуси. Необходим е минимален дебит на филтрите 5-6 пъти обема на аквариума в час плюс достатъчен обем на филтриращите материали.
Tr. moorii могат да живеят доста дълго – в добри условия и при правилно отглеждане достигат 13-14 годишна възраст.

Поради риска от кръстосване и повишена агресия не е желателно да се отглеждат в един аквариум различни географски вариации на един и същ вид трофеуси.

Поведение

В Танганайка Tr. morii са в остра конкуренция помежду си за територия, храна и сексуални партньори, което определя и силно изразената им вътревидова агресия – видът се смята за най-агресивния сред трофеусите. Точно поради тази причина е препоръчително Tr. morii да се отглеждат в аквариум на големи групи от по над 15 рибки, като им се осигури достатъчно пространство – минималните размери на аквариум за трофеуси са около 300-350 литра. При такъв брой риби агресията силно намалява, като освен това се и разпределя между повече индивиди и рискът от наранявания и смърт е минимален. Това е така, защото в природата само доминиращите мъжки защитават постоянна собствена територия. Младите риби и женските се придвижат от “пасище” към “пасище” на големи групи от по няколкостотин индивида, като по този начин си осигуряват защита от агресивните “собственици” на териториите – дори едър мъжки трофеус не може да направи кой знае какво, когато има срещу себе си толкова голям брой натрапници. Отделните риби в тези големи групи имат строга йерархия помежду си, като именно това е и определящо за поведението им в аквариум, където те се държат по същия начин.

Размножаване

Tr. moorii са устомътещи риби – женските снасят яйцата си, като след това ги мътят в продължение на около 3 седмици в устата си. По време на снасянето мъжкият поднася аналния си плавник пред устата на женската и изпуска сперма, докато тя лапа снесените вече яйца. Така се оплождат яйцата, вече намиращи се в устата на женската. Целият процес много прилича на танц.
Трофеусите (в това число и Tr. morii) снасят по малко яйца – 5-6, в редки случаи малко над 10. За сметка на това размерът на яйцата е много голям в сравнение с размерите на самите рибки, а малките са добре оформени и напълно готови да бъдат самостоятелни. В края на инкубацията женската започва да поема частици храна в устата си, където са малките, като по този начин осигурява захранването им.
В аквариумни условия понякога се прибягва до изваждането на яйцата или малките от устата на майката и преместването им в специално изработен за целта инкубатор. В този случай е добре младите женски да бъдат оставени няколко пъти да износят изцяло поколението си, като чак след това акваристът прибегне до “изтръскване”, както често е наричано изваждането на яйцата.

Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар