Cladophora aegagrophila
Кладофора (Маримо топки)Растение, латинско име Cladophora aegagrophila
Растение, популярно име Кладофора (Маримо топки)
Семейство Cladophoraceae
Местообитание, хабитат Япония, Швеция, Естония
Приблизителен размер 4 - 5 см
Изисквания, светлина средна - силна
Изисквания, температура 15 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 5 - 8
Растеж бавен
Ниво на трудност лесно
Cladophora aegagrophila всъщност не е висше растение. Това са т.нар. водораслени топки (algae balls), които са своеобразно декоративно изключение от правилото да се избягват водорасли в аквариума на всяка цена. Разпространено е обикновено в плитки езера (Япония, Швеция, Естония), където движението на вълните го оформя в сфера.
Живее в езерата Мяватн и Акан (Япония), понастоящем защитени природни паркове. Защитен вид навсякъде, където се среща в дива форма.
Това са морски алги, които са се приспособили към сладка вода. Способни са да се придвижва сами, ако условията на средата не са благоприятни, както и да се въртят, за да поемат светлина с цялата си повърхност. В природата са нужни 150-200 години, за да достигне до 30 мм в диаметър. При изкуствено отглеждане във ферми ръстът достига до 5 мм годишно.
В аквариума трябва да се обръща редовно, за да запази сферичната си форма.

Cladophora aegagrophila може да се разделя на по-малки парчета, които стават сферични с времето или се оформят като килимче, ако е прикрепено към корен или камъни. Според търговците е непретенциозно растение, не изисква торене, СО2, допълнително осветление. Изисква смяна на водата на 1-2 седмици, както и често почистване на топчетата, защото по тях лесно се задържат остатъци от храна.
Доказано е, че се развива по-добре при подаване на СО2 и средно силна осветеност. Може да оцелява и при слаба светлина и липса на СО2, но това води до кухини в сърцевината на топките. Придобиват добре оформен търговски вид при големина с размери на топка за голф.
В Япония се счита, че кладофората (Маримо топки) носят благополучие на собствениците си и по тази причина се отглеждат в домашни условия в декоративни стъклени съдове.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
фдкс 2010-03-08 Готино растение
adeon 2010-07-14 Не знам за готино, ама пише, че не е растение, а водорасло :)
Шеесте159 2011-01-26 това растение ще е мое още утре сутринта в магазина до нас по поръчка!
g.gotev 2011-03-23 strahotno e ;)
star 2011-08-11 якоо
2012-01-02 Стои много красиво в огромен аквариум... за аквариуми под 100 литра...малко е странно :)