Echinodorus amazonicus
Ехинодорус амазонкаРастение, латинско име Echinodorus amazonicus
Растение, популярно име Ехинодорус амазонка
Семейство Alismataceae
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 35 - 40 см
Изисквания, светлина много силна
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост средно-много твърда
Изисквания, pH 6,5 - 7,2
Растеж среден
Ниво на трудност средно


Echinodorus amazonicus се среща в средното и долното течение на р. Амазонка и притоците й. Обитава слабо течащи или застояли води на дълбочина до 1 метър върху неособено богати песъчливи грундове.
Листата му са събрани в плътна розетка, тесни и издължени са, на дължина достигат до 35-40 см и имат заострени и завити навън върхове. Ширината им е до 3-4 см, а повърхността им е гладка и светлозелена на цвят. Кореновата система е добре развита и прониква на дълбочина до 20 см.

Размножаване:
При размножаване образуват цветен ластун, с който разпространяват своите семена.
Дължината му зависи от нивото на водата. Цветните пъпки са групирани в съцветия от 3-6 броя, като всяко съцветие съдържа 6-12 цветчета. Техният размер е 8-14 см с ръждиво-червен цвят.
След цъфтежа от всеки цвят се образуват между 6 и 12 семена с размер.
Надводната форма е с по-малки размери, по-тъмни и твърди цветове.

Отглеждане в аквариум:
Подходяща температура - от 25 до 28 °С, дебел слой грунд, умерено до силно осветление, неутрална киселинна реакция. В аквариум цъфти рядко, но се размножава чрез филизи, върху които се образува малко растение с листа и коренова система - при вкореняване се развива като самостоятелно растение. Подходящ за оформление на биотопни и южноамерикански харцинови аквариуми.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар