Echinodorus cordifolius
Ехинодорус сърцевиденРастение, латинско име Echinodorus cordifolius
Растение, популярно име Ехинодорус сърцевиден
Семейство Alismataceae
Местообитание, хабитат Югоизточна Северна Америка и Венецуела
Приблизителен размер 30 - 60 см
Изисквания, светлина средна - силна
Изисквания, температура 20 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост средно твърда - много твърда
Изисквания, pH 6,8 - 7,3
Растеж среден
Ниво на трудност средноОписание

Echinodorus cordifolius е разпространен във водоемите и блатистите места на югоизточна Северна Америка и рядко във Венецуела.
Растението достига до 60 - 80 см в природата. Има влакнеста коренова система, стеблото е късо и право.
Този ехинодорус развива два вида листа - подводни и надводни. Подводните са събрани в съцветие с бледо-зелен цвят, от овални до сърцевидна форма с дължина до 20 см и ширина до 15 см, като по краищата обикновено са вълнисти.
Подводната форма на Echinodorus cordifolius е с добър естетичен вид. Надводните листа са на дълги дръжки, които зависят от равнището на водната повърхност. Към върховете листата са овални, като в основата са по-широки със сърцевидна форма. Дължината им достига до 15 см, а ширината до 9 см.

Размножаване:

Разножава се чрез семена и ластуни. По време на цъфтежа образува еднометрови израстъци като на стеблото им са разположени чадъровидни съцветия. Цветовете са бели със стъбълца от 2 до 6 см, а цветчетата са от 1,5 до 2,5 см. Семената са със заострен и закръклен край.
Подобно на всички видове от семейството най-често се размножава като образува дъщерни растения. Когато достигнат 10 см в диаметър са подходящи за засаждане в грунда.

Отглеждане в аквариумни условия:

В аквариуми растението се развива добре в чиста, неутрална вода с добро осветление. Обича дебел слой грунд, не е необходимo допълнително наторяване. Не е задължително подаването на СО2, но наличието му подпомага буйния му растеж. Подходящо допълнение към всеки тропически аквариум.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар