Taxiphyllum barbieri
Явански мъхРастение, латинско име Taxiphyllum barbieri
Растение, популярно име Явански мъх
Семейство Hypnaceae
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия
Приблизителен размер безкраен
Изисквания, светлина слаба, силна
Изисквания, температура 22 - 25 °C
Изисквания, обща твърдост 1 - 20 °
Изисквания, pH 5.5 - 7.5
Растеж бавен
Ниво на трудност лесно


Taxiphyllum barbieri, също така познат като явански мъх е много често срещано растение в аквариумното хоби. В някой сайтове, неправилно се спряга и с друго име: Vesicularia dubyana, но това наименование е грешно. Натуралния му хабитат е Югоизточна Азия. Среща се почти навсякъде, като плуващо растение и увито около камъни, паднали клони и мангрови корени.
Яванския мъх е лесно за отгеждане растение. Толерира и расте във най-различни параметри на водата. Все пак трябва да сте търпеливи в началото, защото има период на аклиматизация.
Издържа на температура до 30 °C, но предпочита температура от 23-24 °C. Расте на всякаква светлина. На силно осветление все пак става по-плътно и по-тучно, докато при по-слабо осветление става по-тъничко. Торене и добавяне на Со2 и желязо ще спомогнат за оформянето на плътни, здрави, тъмнозелени туфи, но в никакъв случай не са задължителни. В аквариум можете да го закачите на корени и камъни. Изберете мястото и увиите мъха с рибарска корда или памучен конец. Там той ще израсте и ще се захване, и ще се получи хубавия ефект. (снимка 2). Оформя се чрез рязане с по-остра ножица в желаната форма а отрязаните краища могат да се прикачат на друго място.
В акваскейпа Taxiphyllum barbieri има широко разпространение заради ефекта, който може да се постигне с него.
Закачането към камъни и корени придава особен ефект на "състаряване" на общия изглед. Използва се също така за оформянето на полянка на преден план. Интересен похват е използването му на задната стена, където се оставя да "пада" надолу. (снимка 3)
Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
2011-12-29 откъде можем да си намерим такъв мъх и каква е цената?