Aponogeton madagascariensis
Апоногетон мадагаскарскиРастение, латинско име Aponogeton madagascariensis
Растение, популярно име Апоногетон мадагаскарски
Семейство Aponagetonaceae
Местообитание, хабитат Африка,Мадагаскар
Приблизителен размер 30 - 60 + см
Изисквания, светлина слаба - много силна
Изисквания, температура 15 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5 - 7,5
Растеж бърз
Ниво на трудност трудно
Aponogeton madagascariensis се среща обикновенно в поточета и реки с бързо течение на остров Мадагаскар. Дантелоподобните листа са уникални и са предизвикателство за всеки акварист днес. Има няколко разновидности, които се различават по размера на дупките в листата. Ако достигне максималния си размер, ще бъде твърде голям за всеки аквариум под 500 литра. Растението е чувствително към хранителен грунд, затова трябва да се избягва добавянето на подхранка в корените му. За сметка на това обича добавяне на СO2, микро и макро елементи директно във водата.

Мадагаскарският Апоногетон много често има периоди на "почивка". През това време си изхвърля цялата листна маса и остава в покой. След месец - два обаче отново се активизира.

Размножаването става чрез разделяне на луковицата или чрез опрашване на красивите, лилави цветове.

Според много акваристи това растение расте много по-добре при температура под 24°C. Отглеждането при по-висока температура намалява скороста на растежа, както и размера на листата, като при много висока температура растежът може изцяло да спре. Препоръчва се засаждането на заден план поединично (солитар).Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар