Blyxa japonica
Бликса японикаРастение, латинско име Blyxa japonica
Растение, популярно име Бликса японика
Семейство Hydrocharitaceae
Местообитание, хабитат Азия
Приблизителен размер 7 - 15 см
Изисквания, светлина средна - много силна
Изисквания, температура 22 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 5,5 - 7,5
Растеж среден
Ниво на трудност много трудно
Blyxa japonica е водно растение, което в естествената си среда често се намира в райони със застояла вода, плитки басейни и блата, както и по-бавно движещи се, богати на желязо горски потоци в тропическите гори на Източна Азия. Тя също така може да се намери в изкуствени хабитати, като оризища например. Растението се е превърнало в емблема в хобито поради своята атрактивна външност и е лесно за намиране.

Този вид Blyxa е не толкова труден за отглеждане, ако удоволетворите основните и изисквания: интензивно осветление, CO2, както и режим на торене, включително нитрат, фосфор, калий и микроелементи. Ако условията са задоволителни и осветлението е силно, листата на Blyxa japonica ще станат златни с червеникави нюанси и растението ще прояви по-компактен растеж. Ако не получава достатъчно светлина обаче, Blyxa japonica ще стане високо и издължено, както и зелено на цвят. Това растение има впечатляваща коренова система и предпочита обогатен грунд. Ако нивата на фосфати се поддържат високи (1 - 2 PPM), този вид ще цъфти, като от него израстват тънки стъбла с малки бели цветя по тях.

Въпреки своя външен вид, Blyxa japonica всъщност е стебленно растение с гъсто разположени листа и късо стъбло. За разлика от други тревисти растения за среден план, Blyxa japonica е по-пасивно поради факта, че не пуска толкова много издънки около себе си. Издънките му са основни и могат лесно да бъдат отстранени от главното стебло с остър чифт ножици, когато са нежелани. Презасаждането на тези нежелани издънки може да бъде доста проблематично, тъй като трудно се закрепят и имат тенденцията да изплуват. Въпреки това пускат дебели корени, когато си намерят мястото.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
karaenev 2012-08-22 Искам да споделя , че при мен бликса се развива и без СО2 и торене. Имам силно осветление - около 450 В на 350л аквариум и продължителност на осветление 16 часа. 3 пъти в месеца сменям около 1/4 от водата и от време на време слагам PLANT TABS на DAJANA