Cabomba furcata
Кабомба фуркатаРастение, латинско име Cabomba furcata
Растение, популярно име Кабомба фурката
Семейство Cabombaceae
Местообитание, хабитат Южна Америка
Приблизителен размер 30 - 90 +см
Изисквания, светлина силна - много силна
Изисквания, температура 18 - 26 °C
Изисквания, обща твърдост мека - твърда
Изисквания, pH 4.1 - 7
Растеж бърз
Ниво на трудност средно
Светлината е основната нужда на това финнолистно червеникаво стеблено растение, както е и за по-голямата част от видовете в рода Cabomba. Стойности като ват на литър или повече често са задължени, за да се поддържа стабилна култура. Растежът на това растение е бърз. То лесно може да загние при липса на светлина. Обогатеният грунд ускорява значително растежа му. Торенето на водата с течни микроелементи, както и добавянето на нитрати и фосфати, са важни. При липси в храненето при C. furcata се забелязва по-тъмен цвят на листата. Цветът на този вид може да бъде златисто или дори розово чрез внимателно ограничаване на нитратите. Инжектиране на CO2 ще помогне както на външния вид, така и на скоростта на растежа. Излизане над повърността при това растение е невъзможно, както и израстването на плаващи листа и евентуално цъфване в ограниченията на аквариум. Ако се случи подобно нещо, то ще е рядкост. Този вид може временно да се отглежда в открити басейни през лятото.

Отрязване на горната половина от стеблото е най-добрият начин за размножаване на този вид. Ако долната част на стеблото е останало в грунда, обикновено ще започнат да се развиват нови стебла от най-горния възел. При добри условия този вид расте много бързо и изисква често подкастряне.

Трудно е C. furcata да се включи в акваскейп, освен ако не се поддържа в изключително добро състояние. Ако обаче добрият растеж бъде постигнат, това растение контрастира сред останалите растения, с фини листа или стебла със зелен цвят в средния слой или във фона на аквариума. Също така стои особено добре, когато е разположено до някой корен.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
S_mo 2012-10-28 За да се развива добре пх-то не трябва да над 7!! Силната светлина е задължителна.