Crinum calamistratum
Кринум каламистратумРастение, латинско име Crinum calamistratum
Растение, популярно име Кринум каламистратум
Семейство Amaryllidaceae
Местообитание, хабитат Африка
Приблизителен размер 40 - 120 см
Изисквания, светлина средна - много силна
Изисквания, температура 20 - 28 °C
Изисквания, обща твърдост много мека - твърда
Изисквания, pH 5,5 - 8
Растеж бавен
Ниво на трудност средно
Растението Crinum има уникална структура на листата. Те са дълги, тесни и набръчкани, тъмнозелени на цвят, а на дължина достигат до 80 см. Листата растат към повърхността под лек ъгъл, започват от луковицата и бързо формират така характерните къдрици и възли. От гледна точка на акваскейпа едно единствено напълно зряло растение от този вид може да представлява силна фокусна точка в композицията ви. Уникалният модел на растеж и текстурата на листата предоставят интересен визуален контраст на фона на типичните стволови растения, които се използват най-често. Въпреки че е бавнорастящо растение, то изисква сравнително високи нива на светлината, а подаването на CO2 стимулира растежа още повече. Големите здрави растения биха произвели множество малки дъщерни растения около луковицата майка. След като образуват три или четири листа, тези дъщерни растения могат да бъдат отделени от главното растение заедно със собствената си коренова система и луковица.

Мястото му в аквариума би трябвало да бъде внимателно подбрано, като се имат предвид неговите изисквания за светлина и евентуален размер. Развива се най-добре, когато му е позволено да се разположи на спокойствие - оставете му разстояние да диша, редовните му премествания или стабилната сянка ще дадат негативен резултат (например посърнали листа и слаба коренова система). C. Calamistratum има толеранс към бракична вода и се развива добре и в твърда, и в мека вода. Листата му са и много издръжливи и жилави и може да се сложи в аквариум с по-агресивни риби.

Когато цъфне, това растение е едно от най-красивите напълно водни растения. То най-лесно цъфти при много силна светлина, CО2 и сравнително мека вода. Когато цветът се формира в пъпка, тя се отправя към повърхността в рамките на дни. Две или три сравнително големи цвята израстват от пъпката на няколко сантиметра над водата. Те остават красиви и жизнени около седмица. Цъфтенето може да се наблюдава на всеки четири до шест седмици.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Martin9630 2010-08-02 защо не са показани снимки на цветовете
malomir 2010-08-04 Ето снимка и на цвета. Вече има и на коренчето. Както и на растението в цял ръст.А ето и снимка на цвета в близък план Мартине: