Utricularia gibba
Уртикулария гибаРастение, латинско име Utricularia gibba
Растение, популярно име Уртикулария гиба
Семейство Lentibulariaceae
Местообитание, хабитат Космополитно
Приблизителен размер 3 - 6 см
Изисквания, светлина слаба - много силна
Изисквания, температура 16 - 30 °C
Изисквания, обща твърдост мека - много твърда
Изисквания, pH 5.5 - 8
Растеж много бърз
Ниво на трудност лесно
Utricularia gibba е широко разпространен хищен вид растение, срещащо се в мочурища и заблатени езерца почти по целия свят.

U. gibba няма венчелистчета, каквито имат повечето аквариумни видове Utricularia, а вместо тях има тънки, почти закърнели листа, разположени по дължината на едно много тънко стебло с произволно разположени торбички. С тези торбички то улавя своите жертви. Всички, освен най-малките орагнизми, са защитени от неговия хищнически начин на живот, но въпреки това то си остава напаст, която се втъкава между другите растения и става почти невъзможна за унищожаване. Ако дори от любопитство започнветео отглеждането му, U. gibba скоро се превръща в почти неизтребим плевел. За разлика от повечето алги и цианобактерии подходящото торене и поддръжка на съда не са достатъчни да бъде елиминирано; само търпение, постоянство и пинцети могат да дадат успешни резултати борбата, тъй като то е устойчиво и вирее в почти всякакви условия. Най-добрият начин за неговото премахване е да бъде забелязано и отстранено навреме.

U. gibba може и да представлява някакъв интерес за някой любител на месоядните растения. Неговите жълти цветове са доста големи в сравнение с останалата част от растението и могат да бъдат много красиви. Но въпреки че то бива използвано от Такаши Амано да свързва подводната Riccia fluitans, U. gibba се смята безполезно растение за всеки, който се опитва да създаде красив растителен аквариум.

Забележка: по всяка вероятност някой ще се учуди за какво описваме растение, което не е подходящо за аквариуми. Нашата цел е да ви запознаем с растения, които въпреки всичко се продават на пазара. Ако имаме подходящата информация, просто няма да ги купуваме и ще знаем защо.


Съжаляваме, но в момента видеото не е достъпно.


Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар