Автор Тема: Профил на geniusloci  (Прочетено 9972 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
  • Публикации: 51
Отг: Профил на geniusloci
« Отговор #15 : понеделник, 09 април 2012 г., 10:05 ч. »
С флейта и струйник ясно, но от една страна - трябва повърхността да е чиста, от друга - шумът ми идва непоносим, а това са аквариуми в хола - освен това няма как да гледам нимфеи и да разчитам само на повърхностно движение. За растенията - казвам, че двете лампи с рефлектори са предостатъчни, защото преди да го зарежа преди зимата, абсолютно всичките ми растения (по онова време не бях оставил валиснерията без контрол) растяха като обезумели, а за наличието на прекалено много светлина съдя по водораслите в горната част на аквариума (там и няма какво да ги яде) - намаля ли светлината, махат се, но не ми допада аквариумът да е осветен 5 часа дневно, не е нормално.

Коренът - откакто махнах кореняците, спрях да имам проблеми със скаридите. И двата корена си бяха от магазин, сухи, обработени допълнително, както си му е реда.

Снимах - големият, в него обитават два гастромизона, два стифодона, още някакви дънни (едни змиеобразни и на стигманещо си, на които все им забравям името), една голяма женска тетеурдина, една малка дефектна от същия вид, 7 неонки (които са от вчера и нещо май още не се показват), 5-6 галаксита, няколко мега издръжливи ембер тетри, два отоцинклуса (женската беше от друг вид и май не съм я виждал скоро), ято наностомуси (един от които не е от същия вид, ама така си го взех), последната оцеляла псевдомугилка гертруди и един-два охлюва. За съжаление, с този аквариум не ми провървя - в началото скаридите не искаха да се покажат, после все изчезваха, накрая открих една след няколко месеца - как е оцеляла, бедна ми е фантазията. В момента "светна", понеже зачистих слоя от мини растения отгоре, което ще се налага да правя по-често, ако искам растителността да вирее (освен валиснерията, която превзема всичко със или без светлина и напоследък съм я зарязал), нищо, че на рибките им харесва да е по-сенчесто:

В този няколко пъти си внасям проблеми с растения - охлюви, по едно време даже и ларви на водно конче (чак се излюпи едно и се удави в аквариума) - което поне трепеше охлювите...По едно време едва се справях с нимфеата, растеше по едно листо дневно - откакто го засенчих, се успокои, сега съм ги орязал.

Малкият аквариум, в който живеят скариди, вече само един гастромизон (имах и един много голям, но...) и останалите от ятото 5 борараса. Гордостта ми - тук имах двойка отоцинклуси, вече са общо 6 - доста от малките не оцеляха по моя вина, той като се опасявах, че борарасите ги гонят за храна и се опитах да ги събера в "люпилня", но я бях сложил под лампите, а там е прекалено топло. Скаридите - има зелени, които не успях да развъдя, някоя друга червеноноса (харесвам ги, но честно казано рядко засичам някоя) и от известно време - ред черита, които за моя изненада се наплодиха много скоростно - за което вина има липсата на редовни смени на водата, а не обратното (?!). Осветлението изглежда криво, защото току що го обърнах - преместих color plant-а отзад, че иначе растителността все избуява към предното стъкло, затова изглежда кофти осветено. Нарочно оставих отгоре да се въдят безразборно растенията - борарасите обичат да има камуфлаж, иначе се крият, а и така е по-сенчесто и скаридите се разхождат свободно - иначе не излизат в осветените зони. Тук валиснерията я оставих умишлено, така или иначе аквариумът е люпилня за скариди и трябва да има много зеленина, пък тя не е толкова претенциозна. Нимфеата в този аквариум не тръгна - нещо не и хареса субстрата ли, що ли...

Неактивен Петко Красимиров

• Активен потребител
  • Публикации: 233
  • Нас. място: Севлиево
  • Любител на сладководните скариди
« Отговор #16 : понеделник, 09 април 2012 г., 11:07 ч. »
Тези аквариуми са върха!  :clapping: :clapping: Браво.Богато залесени с хубави съжителства на обитатели.  ;)

Неактивен Mitko

• Заслужил потребител
  • Публикации: 1 034
  • Нас. място: Бургас
  • Митака!
« Отговор #17 : понеделник, 09 април 2012 г., 11:16 ч. »
Първия изглежда много добре!
А за втория... доста растения са, може да махнеш малко, мисля че по-добре ще изглежда.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #18 : понеделник, 09 април 2012 г., 12:24 ч. »
Става светло и скаридите спират да излизат. Борарас бригите също обичат да се крият, затова го оставих така, иначе не им виждам очите. Периодично вадя една трета от ... тая джунгла горе и я хвърлям, тя расте много бързо.  :crazy:

Неактивен archeon

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
  • Нас. място: Варна
ЗдЗ
« Отговор #19 : петък, 20 април 2012 г., 09:28 ч. »
Здравей,
Имам същия аквариум и огромни проблеми с водораслите и то предимно в предната половина на аквариума...т.е. под Juwel High-Light Day лампата...
В този смисъл... писал си че си заменил основната лампа със Sera Plant Color 45W ...т.е. заменил си само предната или и двете лампи?
Ще съм благодарен ако споделиш мнение!

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #20 : петък, 20 април 2012 г., 10:37 ч. »
Моята такава мисля, че е отзад, но тя така или иначе вече ще е за смяна. Водорасли винаги имам, но като цяло- контролирано малко (в началото кафяви, после зелени, после изчезнаха, сега едни зелени като мъх, от които не мога да се отърва, без да ги изчистя перфектно, а това е доста ровене). Със смяна на водата всичко се лекува, занемаря ли - дори за малко, водораслите превземат.

Нямаше лампи, иначе мисля и двете да ги сменя с други видове, тази HL явно не е добър избор, но пък имам резервна, та...

Неактивен unseen

• Активен потребител
  • Публикации: 251
  • Нас. място: Габрово
  • "Хока-хей"
Отг: ЗдЗ
« Отговор #21 : петък, 20 април 2012 г., 12:37 ч. »
огромни проблеми с водораслите и то предимно в предната половина на аквариума...

Обърнал ли си внимание дали в някои част на деня не достига директна слънчева светлина от някой прозорец към тази част където ти се появяват водораслите?
"Почивката ражда шампиона"

Неактивен archeon

• Регистриран потребител
  • Публикации: 3
  • Нас. място: Варна
Отг: ЗдЗ
« Отговор #22 : петък, 20 април 2012 г., 14:59 ч. »

Обърнал ли си внимание дали в някои част на деня не достига директна слънчева светлина от някой прозорец към тази част където ти се появяват водораслите?

Не достига...аквариумът е на 4м. от прозореца...

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #23 : събота, 21 април 2012 г., 19:20 ч. »
И аз съм винаги зад щори, пък и големия е много далеч от прозореца.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #24 : четвъртък, 11 октомври 2012 г., 11:44 ч. »
И двата аквариума се наложи да ги променя. Малкият - в който има преди всичко скариди, просто оскубах сериозно и преместих в друго помещение:

Големият... е, писна ми да се боря с алгите, реших направо да ползвам филтрите, тиня, голяма част от старата вода и изцяло нов грунд (имам да досипвам още две торби), освен това го допълних и с още риби:

На тази снимка в него се оглежда соленоводният:

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #25 : четвъртък, 11 октомври 2012 г., 14:52 ч. »
И двата аквариума са доста приятни, браво! :)

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #26 : петък, 12 октомври 2012 г., 08:43 ч. »
Вчера допълних големия с още грунд - не запомних марката му, взех го от Аквасвят, ненормалното е, че няма нужда от никакво миене - от двата пакета нямаше нито една прашинка в аквариума!  :bow:

Добавих и камък да бълбукат мехурчета, че иначе пак стана бактериална ципа отгоре. Моментално изчезна.

Неактивен Pac

• Био-топчест биролей
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 2 017
  • Нас. място: София / Враца
  • Станислав Пац
« Отговор #27 : петък, 12 октомври 2012 г., 09:19 ч. »
И при мен се налагаше периодично да аерирам заради ципата на повърхността, докато накрая си оставих аератора за постоянно. Освен това на няколко места прочетох мнения, че аерацията по принцип е полезна за аквариума. Вече и от собствен опит мога да кажа, че нещата вървият добре така.

Неактивен geniusloci

• Активен потребител
« Отговор #28 : петък, 12 октомври 2012 г., 10:47 ч. »
А, аз съм твърдо убеден, че е така. Вариантът с флейтата не ми върши особена работа - имам в малкия аквариум и постоянно се налага да я намествам, защото водата се изпарява и съответно започва да се чува много "шуртене", освен това пръска по осветлението много. С аерирането се решава напълно проблема с ципата, освен всичко друго - мехурчетата са на практика с огромна контактна площ.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.