Автор Тема: Лава/Лавалит за грунд ?  (Прочетено 5075 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Franky

• Активен потребител
  • Публикации: 439
Лава/Лавалит за грунд ?
« : неделя, 10 март 2013 г., 00:27 ч. »
Не намерих достатъчно информация за въпросите  ми и реших , че е добре да се допитам до вас , пък и на някой друг може да му е полезна темата.

Мисля да сменя съвсем скоро старото ми аквариумче с нов с размери 67дх52шх50в. размерите са такива заради мястото и техниката с която разполагам. След не малко обикаляне по магазинте за грунд се спрях на лава или лавалит както му акзваха на места ->
http://www.kamani.biz/bg/grund-za-aqvarium.html   "BC014 ГК Лава червено кафява 3-8 мм"

1)Някой ползвал ли го е ?
2) Става ли за основен грунд евентуално с някое топче глина или таблетка за отделни растения ?
3)След време разрушава ли се лавата- става ли на пясък (прах) в аквариума?

Аквариума ще е нещо подобно на сегашния ми (вижте ми профила в подписа) просто по-голям ,най-много още някоя ехинодорус , някой друг вид крипторокорина и анубиаси - общо взето непретенциозни растения . Като обитатели като за начало 5бр Апистограма Какаду  за останалите ще се реши в последствие.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com
Отг: Лава/Лавалит за грунд ?
« Отговор #1 : неделя, 10 март 2013 г., 01:23 ч. »
Лавата се ползва като филтърна медия. Има порьозна повърхност и в нея се заселват полезните нитрифициращи бактерии. Не съм чувал да се ползва като грунд. Смятам, че би бил едър за тази цел.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #2 : неделя, 10 март 2013 г., 01:59 ч. »
Лавата се ползва като филтърна медия. Има порьозна повърхност и в нея се заселват полезните нитрифициращи бактерии. Не съм чувал да се ползва като грунд. Смятам, че би бил едър за тази цел.

Поне това което видях по магазините - повечето които се продават са предимно за растения и са от лава - Prodac,Hobby, Fluval,  и още 1-2 марки на които не им запомних името - включително и на съботния пазар човека който продава Акваел има от нея(една от марките които не запомних)  и каза , че както за растителни , така и за аквариуми с повечко риби става.
Не съм звънял във фирмата на която съм дал линк да питам за цена - но не мисля , че ще е на цени подобни на тези уш специализираните по магазините за акваристика.

Неактивен malomir

• Rock'n'Roll аквадемик, аквахолик
  • Aquaportal меринджей
  • Публикации: 6 911
  • Нас. място: Варна
  • Българкият сайт за атерини
    • www.rainbowfishbg.com

Неактивен tova_onova

• Активен потребител
  • Публикации: 38
« Отговор #4 : неделя, 10 март 2013 г., 20:00 ч. »
Едната ми кошница на канистъра е пълна с лава вече повече от половин година.  Скоро мисля да рестартирам и първият пласт на дъното ще бъде от  лава. Ще я използвам, като "магнит" за бактерии а и това, че размерите са му до осем мм. спомага като дренаш на дъното и по тръдно се стига до анаеробност . Мое мнение е че не би трябвало да имаш проблем с описаните растения. На каква цена си излиза килограма.

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #5 : неделя, 10 март 2013 г., 20:53 ч. »
Явно аз не съм се изразил правилнo.
И в частоност точно http://www.zooportal.bg/akvaristika/grund/hobby-natalit-3-l

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #6 : четвъртък, 21 март 2013 г., 00:26 ч. »
Ето това е лавата едната е 3-5мм  е на втората снимка а другата която взех е 5-7мм. на първата снимка , както и разликата между 2-те.
Като  по-едрата да я сложа отдолу като за пълнеж 2-3см и отгоре още 2-3до 4-5см от по-ситната , а на края каквото ми остане от едрата я слагам в един топ филтър пълен само с нея и на края вата.

Неактивен ivo

• Регистриран потребител
  • Публикации: 1
« Отговор #7 : неделя, 13 октомври 2013 г., 00:24 ч. »
Какво стана колега бива ли я лавата или не, че и аз съм пред същата дилема  :hmm:

Неактивен Franky

• Активен потребител
« Отговор #8 : неделя, 13 октомври 2013 г., 12:06 ч. »
Еми 2 малки аквариума съм стартирал с нея и в момента пуснах един 200 литров и няма никакви проблеми . Единия от малките аквариуми е почти без никаква филтрация а е доста заселен с риби и единственото което го поддържа е лавата . За растенията не мога да ти кажа защото имам предимно бавнорастящи и неизискващи много грижи и занимание.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.