Автор Тема: Каква е тази болест?  (Прочетено 12236 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен zlatni ribki

• Регистриран потребител
  • Публикации: 11
Каква е тази болест?
« : понеделник, 29 юли 2013 г., 17:58 ч. »
Здравейте приятели!
Надявах се да не ми се налага да пиша в раздел "болести", но и мен не ме подмина.
Вчера приключих с лечението на едната ми златна рибка в общия аквариум (имам две, а аквариума е около 32л) със последната 50-процентова смяна на вода, но за съжаление забелязах друга гадост по същата рибка! Лекувах със Сера Бактопур Директ за гъбична инфекция - бяха се появили няколко малки кръгчета по опашката с бял налеп подобен на мъх или паяжинка; в профил се забелязваше релеф. Започнах лечението, когато под два от тях видях зачервяване. Още на другия ден имаше ефект червеното изчезна, но белите неща се оказаха доста упорити (дори се появи ново кръгче) и се наложи да проведа максималното лечение по упътването. Тоест 3 пъти поставях таблетки. На всеки 3 дена слагах нова таблетка, после сменях 50% вода, на другия ден още 30% и пак отново. Като последния път ги изкъпах и двете в 10ина литра с 1 таблетка за 45 мин. и после добавих вода като за стандартното лечение - пълен аквариум. Извадих охлювите, но на цикъла май му разказах играта. Даже и сега като се вгледам забелязвам лек нюанс в оцветяването на мястото на мъхчетата!
И сега за новия проблем, който идея си нямам какъв е - по ръбчетата (контура) на опашката на 4 места забелязвам черно очертание, все едно някой е очертал опашката на рибката на тези места!
Ако някой може да ми каже какво е това ще съм му много благодарна и ще споделя опита си и с други и дано имаме по-малко проблеми с нашите любимци.
Ще опитам да кача снимки по-късно.
PS. Необходимо ли е да слагам въглен след това лечение преди да върна охлювите в аквариума?

Неактивен shadowcaster

• Регистриран потребител
  • Публикации: 13
Отг: Каква е тази болест?
« Отговор #1 : вторник, 30 юли 2013 г., 20:01 ч. »
Здрасти,

Единственото, което успях да измъдря за черното, което описваш са изгаряния, причинени от високи нива на амоняк. Сменял си водата често и не ми се вярва, но реших да ти споделя все пак. Би трябвало сравнително бързо да изчезнат ако е това.

Неактивен zlatni ribki

• Регистриран потребител
« Отговор #2 : вторник, 30 юли 2013 г., 22:45 ч. »
Здравейте!
И аз си помислих за амонячно отравяне, но знам че то е на петна по тялото, а това е очертание и то само по опашката. Освен това сега измерих нивата на нитрити - почти на 0 и амоний - няма, т.е. няма и амоняк. Рибата се държи съвсем нормално.
Ето и снимки:

Извинявам се за качеството, но не спира на едно място.
На 1-та снимка - вижда се чертичка където върха на опашката се раздвоява (дясното раздвоение от лявата  страна)
На 2-та снимка - левия край на опашката от ляво - почти към върха, близо до коремните перки.

Неактивен zlatni ribki

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : петък, 02 август 2013 г., 00:35 ч. »
Никой ли не е срещал или чувал за подобен проблем?!
Ако знаете някой дори извън форума, към който мога да се обърна за съвет, моля споделете..
Ще заминавам на почивка и много се притеснявам какво ще заваря след това.
Възможно ли е да е предозиране с антибиотика?

Неактивен milivanili88

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
  • Нас. място: Варна
    • https://www.facebook.com/milica.dikova
« Отговор #4 : понеделник, 20 януари 2014 г., 20:28 ч. »
Здравейте, аз също имам 5 броя златни рибки и  едната ми май така както чета тук има гъбички. Има леко зачервяване в горната част и малко бяло, но не съм слагала никакви витамини или каквито и да било други неща все още, защото незнам какво й е. Прилагам и снимки ако може някой да ми каже какво й  е точно ще съм много благодарна. Тя ми е най-първата рибка и не искам да умира  :( :( :( :(
 П.С. Дано се вижда хубаво, защото няма как да я снимам и да седи  на едно място  :D

Неактивен asito

• Активен потребител
  • Публикации: 1 437
    • Моите аквариуми
« Отговор #5 : понеделник, 20 януари 2014 г., 20:56 ч. »
Не знам какво точно и е на рибата,но мисля че със следното лечение ще се оправи: купуваш една таблетка бактопур табс разтваряш я в два литра вода от аквариума и слагаш рибата вътре за 30 мин.Връщаш я в аквариума.Слагаш сера омнипур в аквариума според дозировката.След седмица сменяш 50% вода и филтрираш през активен въглен.Ако не се е оправила рибката повтаряш процедурата.
Преди да проведеш предложеното от мен лечение прочети в нета за тези препарати,намери брошурата на сера за лекарства.Там има картинки с болести,може да откриеш болестта на тоята рибка...

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #6 : вторник, 21 януари 2014 г., 00:41 ч. »
Най-вероятно е бактериално заболяване. Освен с предлаганите от фирмите лекарства можеш да пробваш и лечение с калиев перманганат. Това важи, ако няма живи растения в аквариума или някакви други по-чувствителни организми. Дозата е 2 грама/ 1000 литра вода в продължение на 24 часа. След това се сменя половината вода. За да се дозира по-точно е добре предварително да се направи концентриран разтвор - примерно 1гр./1литър. Един милилитър от този разтвор ще съдържа 1 милиграм KMnO4. И тогава вече дозирането ще е по-лесно...   2 милилитра от този разтвор са дозата за 1 литър аквариумна вода (за 24 часа). Трябва много да се внимава при дозирането за да не изгорят рибите.  Ако случайно нещо се обърка, калиевия перманганат може да бъде неутрализиран с кислородна вода: 5 милилитра/10литра аквариумна вода.

Неактивен milivanili88

• Регистриран потребител
  • Публикации: 2
    • https://www.facebook.com/milica.dikova
« Отговор #7 : вторник, 21 януари 2014 г., 20:11 ч. »
Здравейте, много благодаря и на двама ви. Взех си една хапче сера бактопур директ и го разтворих във водата, сега чакаме ...... Това с калиевия перманганат остава като втори вариант, защото ми се струва малко по-трудно /имам предвид  оцелване на дозировката  де/  :P, дано да се оправи че да не зарази и останалите....  ;)

Неактивен Boby_

• Цихлидиот
  • Aquaportal мениджър
  • Публикации: 3 634
  • Нас. място: София
    • Моите аквариуми - описание, снимки и история.
« Отговор #8 : сряда, 22 януари 2014 г., 08:28 ч. »
Здравейте, много благодаря и на двама ви. Взех си една хапче сера бактопур директ и го разтворих във водата, сега чакаме ...... Това с калиевия перманганат остава като втори вариант, защото ми се струва малко по-трудно /имам предвид  оцелване на дозировката  де/  :P, дано да се оправи че да не зарази и останалите....  ;)

Бактопур директ е антибиотик. Едно хапче не е лечение. Трябва да минеш целия курс както е по листовка с пълна дозировка и цялото времетраене (даже с един-два дни отгоре).
"Там, где торжествует серость, к власти всегда приходят чёрные."
А. и Б. Стругацкие, "Трудно быть богом"

Неактивен SlyRunner

• Регистриран потребител
« Отговор #9 : петък, 03 април 2015 г., 22:52 ч. »
Здравейте , за да не отварям друга тема ще пиша тук .
Нещо започна да се случва с телескопите .
Както се вижда на снимката се появяват бели точици и не зная дали няма да е фатално за това ако мога да направя нещо ще се радвам да помогнете . Благодаря

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Публикации: 1 318
  • Нас. място: Северна Ирландия- Нюри
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #10 : събота, 04 април 2015 г., 22:38 ч. »
Здравейте , за да не отварям друга тема ще пиша тук .
Нещо започна да се случва с телескопите .
Както се вижда на снимката се появяват бели точици и не зная дали няма да е фатално за това ако мога да направя нещо ще се радвам да помогнете . Благодаря

Здравей!
Виж тук http://www.aquaportal.bg/site/prob_details.php?Problem=3

Неактивен SlyRunner

• Регистриран потребител
« Отговор #11 : сряда, 08 април 2015 г., 22:17 ч. »
Благодаря ти adam че ме насочи , за да придобия някаква представа.
Един приятел ми беше дал лекарство за бели петна IHIO ли какво пишеше на него като 30 мл са предназначени за 300 л,синьо на цвят . Минали са три дни оттогава и виждам че черното на телескопите е много по наситено .
Вече не са така бледи въпреки че си личат все още тези бели точки. Мен ме интересува дали е нормално самото лечение да протича с такива темпове.
Въртеше ми се една идея да източа една кофа с вода да сложа релето на 32 градуса да оставя водата да изтине като сменя 20 % от нея , след което да върна рибките обратно ,с цел да убия бактериите .
Благодаря

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #12 : четвъртък, 09 април 2015 г., 09:19 ч. »
Здравей!
Лечението на ихтиофтирус протича минимум 2 седмици. Търпение, и не прекалявай с дозата. Прави частична смяна на 50% от водата на всеки 3-4 дена. Температурата не е необходимо да увеличиш на 32 градуса, допълнително ще стресираш рибите. 23-24 градуса са достатъчни.

Неактивен Рикардо

• Активен потребител
  • Публикации: 68
« Отговор #13 : четвъртък, 09 април 2015 г., 11:18 ч. »
Колегата има предвид да затопли водата до 32° за да убие  бактериите в нея като рибите през това време няма да са там. След това да  нормализира температурата и да върне рибте. 
Според мен е безполена тази гимнастика а е по-добре да се третира целият аквариум  заедно с рибите.

Неактивен adam

• Активен потребител
  • Don't worry, be happy!
« Отговор #14 : четвъртък, 09 април 2015 г., 12:27 ч. »
Колегата има предвид да затопли водата до 32° за да убие  бактериите в нея като рибите през това време няма да са там. След това да  нормализира температурата и да върне рибте. 
Според мен е безполена тази гимнастика а е по-добре да се третира целият аквариум  заедно с рибите.

Разбрах какво имаш в предвид  :up:
Но да уточня някои детайли. При ихтиофтирус темпераура от 27 се увеличава с цел да се ускори развитието на паразита (това е паразит, а не бактерия), за да се отлепи по-бързо от кожата на рибата, а вече над 32 градуса може да го убие. Но, лично аз, за златни рибки препоръчвам 22-24 градуса, защото 32 градуса вероятно ще убие паразита, но определено тази висока температура ще повлияе стресиращо върху златните (те са по-студенолюбиви) и вместо да се подобри положението ще се получи точно обратното. Така че е нужно търпение- вместо лечението да е ускорено, но рисково чрез повишаване на температурата (32 градуса) е по-добре да бъде с нормална температура на водата 22-24 градуса, което ще е по-бавно разбира се (10-14 дни), но и рискът ще е по-малък.
Метиленово синьо ли използваш?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.