Ихтиофтирус
БолестиПроблем Ихтиофтирус
Тип Болести
Причина Паразит - Ichthyophthirius multifiliis
Противодействие Повишаване температурата на водата, медикаментозно лечение
Това е една от най-лесните за диагностоциране болести при рибите. Поразява главно слабите риби, но е възможно останалите да не проявяват симптомите.

Причинител

Болестта се причинява от паразити - Ichthyophthirius multifiliis, които полепват по цялото тяло на рибата, включително перките.

Симптоми

Паразитите се забелязват като малки бели точици и се хранят с тъканта на рибата. При достигане на зрелост те се размножават, новите паразити се разпространяват из аквариума и попадат на нови гостоприемници. Болестта е резистентна и силно заразна. Тя може да причини смъртта на всички риби в аквариума, но може да бъде и напълно овладяна с правилно лечение. Засегнатите риби се делят от групата,трудно се хранят, забелязва се вялост. По-силните риби може да не проявяват други симптоми, освен белите точки.

Лечение

Повишаването на температурата на водата в аквариума до 32° C убива свободно плуващите паразити. Повечето риби понасят без проблем такава температура в продължение на 7 до 10 дни, време, напълно достатъчно за унищожаването на паразитите. Водата през това време трябва да бъде сменяна и аерирана, защото при тази температура е бедна на кислород. Този метод е ефективен и дава добри резултати.
Друг метод за борба с паразитите е медикаментозното лечение. Използват се малахитово зелено, Nystatin, антибиотици. Необходимо е строго да се спазват указанията за лечение, тъй като има риби, които са чувствителни на такъв тип лечение.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
С. Балкански 2010-02-05 Изключително коварна болест - умират до дни. Лечение с метиленово синьо (ако някой ви го препоръчва е неуспешно 100%) Използвайте готварска сол и мелахитово зелено.
Николай 2010-06-24 здравейте спешно ми трябва ккакъв е този препарат Dajana EMC метиленово ли е или зелено ??? има вредни последици към сомовете !!! Спешно пишете !!!
Цветан Игнатов - malomir 2010-08-28 Третирам с JBL Punctol и винаги успешно, без жертви. За мен просто проблема, вече не съществува. Препоръчвам го на всеки. Лесно, удобно и действащо лекарство.
ники 2010-10-27 На мен ми умриаха 4 неонки от тази болест, но за да разберете дали са болни рибите ви набюдавайте рибите дали се хранят и дали странят от другите риби
tnt bot 2011-04-10 Някой път и лекарствата не помагат.
malomir 2011-04-18 Лекарствата помагат винаги, стига да се вземат мерки навреме.
5er 2011-05-10 "Nystatin, антибиотици..." - не вършат работа при това заболяване. По-скоро може да помогнат да не се усложни с вторична инфекция. Все пак става дума за паразитна инвазия с ресничести инфузории. Може би най-добрата комбинация е малахитово зелено + формалин. За масова употреба има готови препарати. Специално за JBL Punкtol-а : съдържа малахитово зелено, кристал виолет и метиленово синьо, но той все пак е за "една камара" едноклетъчни кожни паразити.
габи 2011-05-17 горките рибки...аз имах болна рибка миналата година...бях си взела от една река рибки и баща ми ми каза че са Гамбузия и си взех само 2-3 и след 1 седмица се разболяха всичките ми риби и умряха точно от такива петна! ставаха им рани, опашките им се свиваха и не можеха да плуват...
D.Milev 2011-11-03 най ефикасният антибиотик е HS Fungicell 20 ml
2012-01-25 Лекувах ги с Костапур на Сера- действа безотказно.
2012-10-29 Само костапур+ектопур на sera!!!!!!!!!!
Taratorcho 2012-10-30 Най ефикасно е Костапур +Ектопур на Сера,и температурата 30 С
2013-06-09 ЗДРАВЕИТЕ СПИШНО ПОМАГАЙТЕ ПРЕДИ МАЛКО ЗАБЕЛЯЗАХ ЧЕ НЕОНЯЕТАТА МИ СА ЦЕЛИТЕ Е БЕЛИ ТОЧКИ МИСЛЯ ЧЕ Е ТАЗИ ИНФЕКЦИЯ В НАШИЯ ГРАД НЯМАМЕ ВЕТЕРИНАРНА АПТКА И НЕ МОГА ДА КУПЯ НИКАЙВО ЛЕКАРСТВО ПИШЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА УВЕЛИЧА ТЕМПЕРАТУРАТА НА ВОДАТА ДО 32 ГРАДУСА ЩЕ ИЗДАРЗАТ ЛИ НЕОНЧЕТАТА И СОМЧЕТАТА НА ТАЗИ ТЕМПЕРАТУРА ИЛИ ДА ГИ ИЗВАДЯ ОТ АКВАРИУМА КОЛКО СОЛ ДА СЛАГАМ НА 50 ЛИТРОВ АКВАРИУМ МОЛЯ ВИ ПОМАГАИТЕ
Цветан Игнатов 2013-06-10 Ще трябва да лекуваш с нещо и то веднага. Иди до някой град където има магазин за рибки и купи някакво лекарство. Кажи им че имаш ихтио, ще ти дадат. Няма да стане иначе. И по-добре да пишеш директно във форума. Там ще ти отговорят на всякакви въпроси.
moka 2015-06-25 Преди да знам за този саит рибите ми се бяха разболели от тази болест претърсих всички болести на рибите докато не я открих. за щастие забелязах болестта рано и никоя риба не пострада. Аз лично ви препоръчвам да увеличите температурата на водата, защото лекарството което беше купил баща ми когато неговите риби се разболяха направи нещо на растенията. Но поне излекува рибите което е по-важното.