Здравейте приятели!
Надявах се да не ми се налага да пиша в раздел "болести", но и мен не ме подмина.
Вчера приключих с лечението на едната ми златна рибка в общия аквариум (имам две, а аквариума е около 32л) със последната 50-процентова смяна на вода, но за съжаление забелязах друга гадост по същата рибка! Лекувах със Сера Бактопур Директ за гъбична инфекция - бяха се появили няколко малки кръгчета по опашката с бял налеп подобен на мъх или паяжинка; в профил се забелязваше релеф. Започнах лечението, когато под два от тях видях зачервяване. Още на другия ден имаше ефект червеното изчезна, но белите неща се оказаха доста упорити (дори се появи ново кръгче) и се наложи да проведа максималното лечение по упътването. Тоест 3 пъти поставях таблетки. На всеки 3 дена слагах нова таблетка, после сменях 50% вода, на другия ден още 30% и пак отново. Като последния път ги изкъпах и двете в 10ина литра с 1 таблетка за 45 мин. и после добавих вода като за стандартното лечение - пълен аквариум. Извадих охлювите, но на цикъла май му разказах играта. Даже и сега като се вгледам забелязвам лек нюанс в оцветяването на мястото на мъхчетата!
И сега за новия проблем, който идея си нямам какъв е - по ръбчетата (контура) на опашката на 4 места забелязвам черно очертание, все едно някой е очертал опашката на рибката на тези места!
Ако някой може да ми каже какво е това ще съм му много благодарна и ще споделя опита си и с други и дано имаме по-малко проблеми с нашите любимци.
Ще опитам да кача снимки по-късно.
PS. Необходимо ли е да слагам въглен след това лечение преди да върна охлювите в аквариума?