Здравейте, най - накрая реших и аз да си пусна свои профил. Да ви се представя първо, казвам се Стелян Ябълкаров и съм на 15 години от град Чирпан. Уча в Стара Загора, но все пак намирам време и за доброто старо хоби. С акваристика сериозно се занимавам от около година, имал съм какви ли не рибки винаги съм се стремял аквариума ми да бъде нещо красиво или необикновено. Сега реших да си пооправя малко аквариума за празниците но финансите и времето (както и глупоста ми ) не ми позволиха да стигна до края. Е нищо нали след празнците ще е готов

.В аквариума в момента имам :
Риби:
- Черен фантом - 5бр. планувани - 7бр.
- Огнена тетра - 5бр. планувани - 7бр. или 0бр.
- Червен неон 7бр планувани 10 - 13 бр.
- Коридорас жули 3бр. планувани 5бр.
- Анциструс 4бр. планувани 4бр.
- Торакатум 2бр. планувани 0бр.
- Перлено данио 1бр. планувани 0бр.
- Клиновидна разбора 1бр. планувани 0бр.
- Гастромизон 1бр. планувани 0бр. (но все пак ще го задържа)Да поясня само че на тези които съм писал планувани 0бр. значи че ще се збогуваме с тях. Днес междо другото единият ми анциструс които е взет от магазин за женски ( избиран от мен

) се оказа че е мъжки, само дето не проумявам как за една седмица му израстна рог на главата, и то не някъкво малко рогче ами рогче което е по-голямо от другите

, та не че не се радвам напротив същтата седмица когато взех него взех и от моя приятел и колега един със сигурност женски анциструс ( нямаше рогца а и беше на 1 година и нещо) . И уж броиката на женските да е колкото на мъжките от стана съотношение 1:3 хаха. Пак казвам не се сърдя неска гледам "женския" анциструс че стои нещо на входа на една "пещеричка" която е от глина, и викам си аз, съвсем без нищо да очаквам, да надникна с фенерчето вътре и що да видя

една малка купчинка жълт хайвер

. Зарадвах се като циганче на пукната пара, сега като се замисля бях сменил едно 15% от водата, що пъка да не се получи на коледа стават чудеса

.Забравих да напиша че женския анциструс е по голям от мъжкия

, а тои е 7см , мъжкия трябва да е някъде 6,5см., честно да си призная очаквах малко по - големи анциструси, но съм сигурен че ще порастне още с поне 3см.
Макар и лошо качество все пак се вижда малко

.
Растения:
- Лимнофила акватика
- Анубиас нана
- Криптокорина уенди
- Лудвигия палустрис
- Хигрофила полисперма
- Паунов мъх
- Егерия денса
- Хемиантус микрантомум
- Валиснерия американа
Мисля да взема и още микрозорум и кабомба каролина. За сега най - много върви лимнофилата с по към 5 см на седмина, а най-бавно анубиаса (нормално). Преди няколко дена имах и ричия, много ме вбеси като почна да се разпада на повърхноста, и я махнах. Грундът в които са "забити" е от тези пакетчета по 60ст. в зоомагазините, на преден план е около 3см., а отзад е към 3,5 - 4см.
Аквариум:
Аквариумът е с размери 80/35/40 което прави 112 л. които реално са към 100-105л. Стартиран е преди около 2 седмици. Грундът и филтърът са от стария аквариум, затова и не съм чакъл азотен цикъл. Филтрацията е вътрешна и е Shark SB 12W - 600 л/ч. гъбата на филтъра я мия накъде на 1 месец. Светлината е 1 x Tungsram 18W F74-765 Daylight и 1 x Emkay watt saver FL 20W 6500 Daylight T5 и се чудя дали да я сменя с REALLIX T8 18W Daylight? Отговор ще чакам от нашата скъпа Виолета

. Нагревателя е някаква непозната, но доволно работеща марка - Aquarium Heater KENIS - 100W . Имам самоделка за CO2 която работи от 4 седмици, самоделката е 0,5л. и пуска 1 балонче на 10 секунди. Стигами

. На ежеседмичната смяна на вода слагам по 5мл. Tropical Bactosan, то е дадена на 100л. - 10мл. но аз слагам по 5 мисля че са достатъчни все пак. Всяка неделя също така торя със Sera florena за 80 литра. Храня всеки ден по умерено количество по веднъж на ден. Но мисля да намаля на 5 пъти на седмица. Храната е на Sera Vipagram витаминозната и тази червената, като за растителна добавка слагам TetraPhyll , храня и с дънна храна за сомчета на TetraWater mix . Ами това е за сега отворен съм за всякакви критики и се надявам да кажете вашето мнение добро или с негативна енергия то все ще ми е от полза

. Ето сега малко снимки и две клипчета да оплакнете очите

.
Сега:

Преди: