Автор Тема: Размер на златни рибки  (Прочетено 4647 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Goldy

• Регистриран потребител
  • Публикации: 18
Размер на златни рибки
« : неделя, 09 ноември 2014 г., 13:25 ч. »
    Здравейте, отскоро отглеждам рибки, изчетох много от интернет, а специално от този форум научих много.             

Купих  аквариума и рибките преди 4 месеца.  Аквариумът е 40 литра, а рибките - 2 черни телескопчета. Сложих им филтър AQUAEL-320L/h, аквариумна лампа 50 см., 12W, един стрък анубиас с диаметър 10 ( вече 15 ) см. и единичен слой от камъни с диаметър от около 2 см.  През нощта спирам аерацията и лампата, но не изключвам филтъра, температурата е 22 градуса, сменям 30-40% от водата седмично ( със сифон от дъното ), като изплаквам гъбата на филтъра във водата от аквариума. Храня ги 3 пъти седмично със замразена храна -1/4 кубче, обикновено артемия, през другото време с 4-5 люспи Tetra Goldfish или JBL Spirulina, веднъж седмично ги оставям без храна. Хранят се бавно - докато оберат всички парченца от дъното минават 30 минути. Животните са видимо здрави и енергични. Между тях няма никаква агресия - съжителстват мирно и спокойно.

Когато ги купих бяха около 3,5 см.,  сега едната е 6 см., а другата - едва 4 см. ( с опашката).

Искам да попитам знае ли някой каква може да е причината едната рибка  да не расте, от самото начало тя яде много по-малко от голямата, а е дори по-енергична от нея. Дали е заради малкия аквариум, или има друга причина, защото другата рибка си расте.

Също каква е вероятната възраст на която съм ги взела. На аватара ми са снимани тогава - като малки.

Неактивен Goldy

• Регистриран потребител
Отг: Размер на златни рибки
« Отговор #1 : сряда, 26 ноември 2014 г., 22:35 ч. »
     След дълго чакане и четене вече и в чужди сайтове успях да стигна до следната информация и изводи, които могат да бъдат полезни на други начинаещи в отглеждането на телескопи:
     Рибките растат през целия си живот. Забавяне на растежа може да се получи при влошаване качеството на водата или при много ниски температури. Например в откритите езерца през зимата растежът спира, а напролет започва отново. Малкият размер на аквариума е проблем дотолкова, доколкото по-трудно се стабилизира, но ако в него постигнете добри параметри на водата, не пречи на растежа изобщо.
     Различната скорост на растеж за отделните златни рибки в един аквариум е обичайна и най-често генетично обусловена.
     Телескопите специално имат проблем със зрението. Мисля, че проблемът при мен е в това - едната е само малко недоскив, а другата - почти сляпа. Започнах да отделям малката, когато им давам замразената храна. Голямата изяжда нейната половина от дажбата за 15 мин., а на малкта и трябва около час. Правилото, че трябва да ядат колкото могат за 2-3 мин. при тях не важи - за това време те още не са разбрали, че има храна в аквариума. Ето защо е важно да не се гледат заедно телескопи с други златни рибки - ще им изяждат храната под носа и ще гладуват, понякога до смърт.

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
  • Публикации: 641
  • Нас. място: Благоевград
« Отговор #2 : четвъртък, 27 ноември 2014 г., 00:49 ч. »
Да, изводите до които си стигнала са правилни.  Щом размера на телескопчетата е 4-6 см. те най-вероятно са на възраст 3-4 месеца.  Според мен не е много удачно на дъното да има слой от камъчета с диаметър 2 см. Под тях е възможно да пада неизядена храна и да се влошават параметрите на водата.

Неактивен Goldy

• Регистриран потребител
« Отговор #3 : вторник, 02 декември 2014 г., 15:33 ч. »
Благодаря за отговора! Какъв грунд ще ми препоръчате?

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #4 : вторник, 02 декември 2014 г., 19:05 ч. »
Примерно ако размера на камъчетата не е по-голям от 5 мм., златните рибки по-лесно ще могат да засмукват попадналата между тях храна.

Неактивен Goldy

• Регистриран потребител
« Отговор #5 : вторник, 02 декември 2014 г., 22:38 ч. »
А като пораснат рибките няма ли да гълтат камъчетата, ако са толкова дребни, и да се задавят? И какъв трябва да е грунда за да действа като биофилтър?

Неактивен raiko

• Raiko Slavkov
  • Модератор на раздел
« Отговор #6 : сряда, 03 декември 2014 г., 01:19 ч. »
Това за гълтането на камъчета и аз съм го слушал, но изобщо не ми звучи правдоподобно. Ако имаше такава опастност, то всичките риби които се хранят от дъното в природата, щяха да имат пълни кореми с пясък и камъчета.   :)   
 Не трябва да се разчита много на грунда, че ще функционира като биофилтър. По принцип колкото по-голяма е сумарната повърхност на камъчетата, толкова повече полезни бактерии могат да се прикрепят към тях. При по-дребните камъчета повърхноста е по-голяма.  Но също така трябва да се знае, че бактериите които преобразуват отровните амоняк и нитрити са аеробни и за да има подходящи условия за тяхното развитие трябва да се осигури достъп на кислород до тях. Т.е.  аквариумната вода трябва да се движи през грунда.  За да има най-добър резултат се прави т.н. "двойно дъно". Грунда се разстила върху решетка, която е отдалечена на 1-2 см. от дъното. Смукателя на помпата се разполага под тази решетка и изпомпва водата над грунда. По този начин водата обтича всичките камъчета на грунда и той функционира като биофилтър.

Неактивен Goldy

• Регистриран потребител
« Отговор #7 : събота, 20 декември 2014 г., 17:09 ч. »
   Благодаря Raiko,  за отговорите! Махнах камъните и купих грунд  фракция 5-10 mm. Сложих го направо в новия аквариум и си направих дънен филтър. След няколко седмици като пусна рибите в него ще направя тестове на водата и ще споделя резултати.   

Неактивен jeebok

• Активен потребител
  • Публикации: 43
  • Нас. място: София
« Отговор #8 : вторник, 02 юни 2015 г., 16:27 ч. »
Златните риби могат и без грунд,специално телескопите,ако не се хранят можеш да им даваш от ръка. На 4-6см големина 40л са им малко!
Поздрави!

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.