Автор Тема: Унила нова златна рибка - воална телескопка  (Прочетено 8240 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен belika

• Активен потребител
  • Публикации: 27
Отг: Унила нова златна рибка - воална телескопка
« Отговор #15 : петък, 05 декември 2014 г., 22:37 ч. »
Тази вечер се случи нещо леко гадно. Грундът, който сложих в аквариума с размери 0.5 до 1 см, и попокрих отгоре с морски изварени камъчета с по-едри размери се оказа твърде дребен. Една от здравите рибки изведнъж се стрелна докато гледах телевизия. Изплаших се и реших, че е болна или се е ударила от нещо. Оказа се, че е налапала един камък от грунда и не може да го изплюе.

Много се изплаших, не знаех какво да правя, извадих я с кепчето и я сложих в леген с малко от източената вода от аквариума - по-рано днес я сменях частично, и не бях изхвърлила източената вода.

В легена рибката вече видимо не можеше да диша и издъхваше, взех една пинсета за вежди, и страх - не страх - хванах рибката в ръце, не беше лесно, мислех, че ще я счупя, убия... Помислих, че ако бръкна с пинсетата в устата й ще разпоря устичката, но все пак бръкнах лекичко с най-тънката пинсета, която намерих. Камъчето изтропа и излезе. Върнах рибката в аквариума, и само след минути нищо й нямаше.  :ok:

Много глупава рибка се оказа. А тя е най-нахална и вироглава от трите здрави, които имам. :punish2:

Май още утре ще потърся и взема поне 2 см голям грунд, чудя се обаче - мога ли да го сложа върху дребния, или да извадя всичкия дребен? Няма ли да прецакам азотния цикъл ако махна всичкия сегашен грунд?

Неактивен belika

• Активен потребител
« Отговор #16 : неделя, 07 декември 2014 г., 13:11 ч. »
Вчера ходих на подуенския пазар и успях да купя прекрасен жълтеникав камък за декорация. Взех и по-едър грунд, но нямаше 2-3 см, и най-едрото и не убийствено грозно, което успях да намеря е 5 кг. речни камъчета в различни цветове, но размерът им е 1.5-2 см. човекът от Езерни риби ми каза, че такъв размер трябва да е достатъчен.

Сега обаче ме е страх да сложа новия грунд и камък и да извадя старите камъчета, като изхвърля всичките дребни, за да не убия и без друго още крехкия азотен цикъл. Освен това такава процедура ще ми стресира рибките. А трябва да го направя, защото глупавата ми здрава рибка, която налапа камъче и едвам не умря от задушаване, продължава да опитва да лапа камъчетата.

Кисна грунда във вода, като промих и него, и камъка за декорация с разтвор с калиев перманганат. Вече всичко ще промивам и карантирам внимателно, защото на една трева, купена преди време, уж от специалист се оказа, че имаше нещо живо :scare2: Видях го след настаняването й в аквариума, махнах и нещото, и тревата, но се изплаших да не е било хидра. Е, от тогава има 2 седмици и изглежда не е било хидра. Вчера намерих този специалист на пазара и той каза, че не било хидра, било или охлювче, или яйце/бебе на охлювче, което не било смъртоносно за златните. От тогава насам не съм намирала подобни неща.

Разделих по цветове безумната цветова комбинация от камъчета, която представлява новия грунд - черни, винени, жълти, белите и зеленикавите оставих заедно. Мисля да ги поставя в различни сектори, защото заедно изглеждат много грозни. 

Имаше и едни красиви бели камъни, които много ми харесаха и се чудих между тях и жълтия карстов, който взех, и май леко съжалявам, че не взех белите.

Нямаше чисто син фон за аквариум, за да махна най-накрая и шарения тапет. Валеше на пазара, а и заради никулден се бяха намъкнали доста шарлатани продаващи вино, ракия и какво ли не. Взех малко бяло вино, което след прибирането ми в къщи се оказа, че е странен микс от химическо аспартамено безалкохолно и миризлива ракия :eyes: Отиде в кофата.

И така, още се чудя ще убия ли рибите и азотния цикъл ако сменя грунда и настаня камъка, и дали растенията ще виреят в толкова едри камъни..?

Неактивен belika

• Активен потребител
« Отговор #17 : вторник, 09 декември 2014 г., 17:52 ч. »
Нов интериор с много нови цветя и мъх дори, и карстов камък, за съжаление още не съм сменила кичозния тапет.

Водата е малко мътна заради скорошното преобзавеждане + змяна на вода + подобрител за водата.

Всички рибки са здрави и щастливи!

За грунда - моля без забележки, защото по-дребни камъни няма как да имаме, поради скорошен инцидент - най-едрата рибка налапа 1 см камъче от сините, които имахме преди, за малко да загине, но я оперирах с ръце и пинсета. Надявам се сега с малко по-едрите камъчета да сме спокойни откъм подобни инциденти.

Вчера ми загина любимото куче - дакелка на 13 години, сърцето ми се разби, но поне днес рибките са с преобзаведено аквариумче. Дано от сега нататък нямаме инциденти с тях.

Неактивен kojuharov82

• Активен потребител
  • Публикации: 48
  • Нас. място: Плевен
« Отговор #18 : вторник, 09 декември 2014 г., 22:01 ч. »
Усилията които полагаш за спасяването на телескопчето са впечатляващи! Имало е късмет, че се е появило в твоя аквариум.   :)

Да не дава господ да имаш 3 такива рибки с проблем ,като гледам какво преживяваш заради една. :wink1:
Мисли положително........

Неактивен Radoslav Kostov

• Регистриран потребител
  • Публикации: 19
« Отговор #19 : петък, 12 декември 2014 г., 12:40 ч. »
Здравейте,ако може някой да помогне ще бъда благодарен.Имам 11 златни рибки и 3 звездни анциструса в 350 литра аквариум с механична и донякъде биологична филтрация,голям анубияс , огромен мангров корен и едър 3-4 сантиметров грунд.Храня два пъти дневно с артемия всеки понеделник глад,веднъж седмично сифониране и смяна на вода около 25%.Старт на аквариума преди 6 месеца,но преди месец започнаха проблеми:след ядене четири от рибките започнаха да плуват настрани или изплуват странно с гръб над повърхността на водата.Два дни глад,Сера флажилол 3 дни смяна на 50% вода Бактопур директ 3 дни подобрение по време на лечението вчера след смяна на 50% вода пак ЛОШО????????Преди проблемите вероятно прехранване,артемия замразена парче около 3 на 3 сантиметра дебелина 1 сантиметър,в комбинация с обелена среда от краставица ЦЯЛА заради анциструсите,които по традиция остават гладни.Преди артемията хранех с таблетки спирулина но спрях защото ги гълтат ЦЕЛИ и изпражненията стават дебели и дълги, а понякога дори в момента в тях има балончета въздух.Моля ПОМОГНЕТЕ

Неактивен kojuharov82

• Активен потребител
  • Публикации: 48
  • Нас. място: Плевен
« Отговор #20 : петък, 12 декември 2014 г., 12:57 ч. »
Здравеѝ.Колега можеш ли сега да бръкнеш с ръка и да загребеш от грунда,виж какво ще излезе от долу под него,защото мисля че през тези 6 месеца всичкото ако и остатъчна храна се е събирала под грунда и в момента имаш високи стоѝности на амоняк и трябва да се подмени с по ситен например 2-4мм за да може да се сифонира и да не се задържа от долу органика.мое мнение.
Мисли положително........

• Регистриран потребител
« Отговор #21 : петък, 12 декември 2014 г., 13:06 ч. »
Съдържание на нитрити и нитрати 0,знам че е едър грунда но чистя много усърдно до дупка.Правя тестове постоянно всичко е ОК,преди лечението едни бяха с корема нагоре сега други.Чудя се дали артемията не е развалена и от там да идват проблемите когато я взех беше почти размразена.Освен това си спомням че миришеше гадно,ще сменя с хирономус да видим.

Неактивен belika

• Активен потребител
« Отговор #22 : петък, 12 декември 2014 г., 13:13 ч. »
Ако искаш да са ти здрави златните - трябва да ги разделиш от другите рибки.

Прехранваш. От спирулината излизат дебели акита с мехурчета в тях, защото тя прочиства чревцата. Това е добре и е полезно. От грахчета и спанак, и водорасли за суши е същото. Аз вече храня само с такова и от време на време по мъничко скаридка. Готовите храни май не ни понасят на нас.

Златните трябва да ядат поне 70-80% от общата храна - вегетарианска! Артемията е месо.

Храни веднъж на ден или само със спирулина, или само с белени бланширани и смачкани грахчета, поне 10 дни под ред.

Успех.

• Регистриран потребител
« Отговор #23 : петък, 12 декември 2014 г., 13:24 ч. »
Спанак запарен в микровълнова 10 дни ОК,но обръщането с корема нагоре е проблем.Благодаря

Неактивен belika

• Активен потребител
« Отговор #24 : петък, 12 декември 2014 г., 13:28 ч. »
Обръщането с корема нагоре - освен ако не е истинска болест, може да е само временно. При мен беше така. В тези случаи се дължи на събрани газове, запек, проблем с плавателния мехур. Дават се белени и смачкани бланширани грахчета от замразен пакет, не от консерва, защото консервите имат сол и други добавки в тях.

Грахът премахва газовете от чревцата и помага на запека, и на плавателния мехур.

Потърси в гугъл: gоldfish swimbladder problem treatment

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #25 : петък, 12 декември 2014 г., 14:04 ч. »
Колежката belika в скоро време ще стане спец със златните. Браво!
Аз ги подценявам тия животинки, защото са издръжливи, евтини и трудно можеш ги умориш. Но както се вижда, не е невъзможно.
Конкретно за питането на  колегата Radoslav Kostov и предвид факта, че ги гледа от прилично време - 6 м.; бих казал - трябва сериозна биологична филтрация. Не си нов с рибките, така че няма да изпадаме в баналните първоначални съвети.
Подминавам въпроса с храненето, колежката е казала, съгласен съм.
Ще добавя само - тези смени по 25% или да са два пъти седмично, или веднъж на 50%.
Изглежда се доверяваш на сифонирането и смените на водата? Винаги съм казвал, че при описание на проблеми е полезно да се прилагат снимки (неоразмерени, общ план, конкретни детайлни снимки), от които да се добие визуална представа.
11 златни на 350 л са добре имайки предвид 1 бр. златна = 30 л вода. Но колко са големи? Нали, те си растат и да не им е тясно?
Ако не ти пречи хамалогията със усърдното сифониране, давай така. Иначе си е предпоставка за затлачване. Цитираш и параметри на водата - значи и това е ок.
Остава предположението на belika и/или да се включи и колегата Райко.
Хоби или тиха лудост?

• Регистриран потребител
« Отговор #26 : петък, 12 декември 2014 г., 14:29 ч. »
По начало имам и филтър Ехайм 2227 но е на ремонт от ДВА месеца не писах за него факт чакам идиотите да мислят колко да ми вземат за ремонта.За водата разбрах,размер 2 по 10 см,2 по 6 останалите по 5 сантиметра вече търся белен замразен грах.Що се отнася до анциструсите едри са по 7-8 сантиметра но са кротки

• Регистриран потребител
« Отговор #27 : неделя, 14 декември 2014 г., 14:15 ч. »
И от таблетки спирулина обръщат корема нагоре???Вече не знам какво да правя..

Неактивен belika

• Активен потребител
« Отговор #28 : неделя, 14 декември 2014 г., 14:47 ч. »
Нали каза, че ще вземеш замразен грах, ще го бланшираш, ще белиш зрънцата и ще ги мачкаш, после ще храниш с по 1 - 2 зрънца грах на рибка рибките, веднъж на ден, 10 дни. като през това време сменяш поне по 30 % от водата два пъти в седмицата.

Рибките ти имат проблем с плавателния мехур, който често се случва при прехранване, или хранене със сухи или животински храни при златните. Друг е въпросът, че може да имат и бактериална инфекция, която се лекува с антибиотици, има специални препарати в акваристките магазини, или да вземеш хлорнитромицин 250 милиграма от аптека за хора, по 1 таблетка в 10 л. вода, правят се бани от поне няколко часа, на ден, няколко дни под ред. Ако пуснеш антибиотика в аквариума ти убива азотния цикъл, това е смисълът на ваденето на рибките в друг съд за антибиотични бани.

Може ид а имаш проблем с параметрите на водата щом казваш, че филтърът ти е на ремонт...

Успех.

• Регистриран потребител
« Отговор #29 : неделя, 14 декември 2014 г., 20:09 ч. »
При мен дозирането на храната е абсолютно невъзможно с грах няма да стане,утре купувам спанак.Относно лечението дадох бактопур директ 3 дни 50% смяна на вода дали да повторя??????Ако направя баня анциструсите ще останат/не мога да ги извадя/ и ако е инфекция ще се появи пак???Запарения спанак цели листа ли да им затисна на дъното или да накъсам на парчета???Благодаря ти явно само ти имаш свободно време да помагаш...

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.