Вчера ходих на подуенския пазар и успях да купя прекрасен жълтеникав камък за декорация. Взех и по-едър грунд, но нямаше 2-3 см, и най-едрото и не убийствено грозно, което успях да намеря е 5 кг. речни камъчета в различни цветове, но размерът им е 1.5-2 см. човекът от Езерни риби ми каза, че такъв размер трябва да е достатъчен.
Сега обаче ме е страх да сложа новия грунд и камък и да извадя старите камъчета, като изхвърля всичките дребни, за да не убия и без друго още крехкия азотен цикъл. Освен това такава процедура ще ми стресира рибките. А трябва да го направя, защото глупавата ми здрава рибка, която налапа камъче и едвам не умря от задушаване, продължава да опитва да лапа камъчетата.
Кисна грунда във вода, като промих и него, и камъка за декорация с разтвор с калиев перманганат. Вече всичко ще промивам и карантирам внимателно, защото на една трева, купена преди време, уж от специалист се оказа, че имаше нещо живо

Видях го след настаняването й в аквариума, махнах и нещото, и тревата, но се изплаших да не е било хидра. Е, от тогава има 2 седмици и изглежда не е било хидра. Вчера намерих този специалист на пазара и той каза, че не било хидра, било или охлювче, или яйце/бебе на охлювче, което не било смъртоносно за златните. От тогава насам не съм намирала подобни неща.
Разделих по цветове безумната цветова комбинация от камъчета, която представлява новия грунд - черни, винени, жълти, белите и зеленикавите оставих заедно. Мисля да ги поставя в различни сектори, защото заедно изглеждат много грозни.
Имаше и едни красиви бели камъни, които много ми харесаха и се чудих между тях и жълтия карстов, който взех, и май леко съжалявам, че не взех белите.
Нямаше чисто син фон за аквариум, за да махна най-накрая и шарения тапет. Валеше на пазара, а и заради никулден се бяха намъкнали доста шарлатани продаващи вино, ракия и какво ли не. Взех малко бяло вино, което след прибирането ми в къщи се оказа, че е странен микс от химическо аспартамено безалкохолно и миризлива ракия

Отиде в кофата.
И така, още се чудя ще убия ли рибите и азотния цикъл ако сменя грунда и настаня камъка, и дали растенията ще виреят в толкова едри камъни..?