Автор Тема: Защо харесвате именно златните рибки?  (Прочетено 1412 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен belika

• Активен потребител
  • Публикации: 27
Защо харесвате именно златните рибки?
« : четвъртък, 04 декември 2014 г., 10:10 ч. »
Прочетох подобни теми, но все бяха с различни акценти.

Би ми било изключително интересно и приятно да обсъдим в най-голямата форумна секция, посветена на тези прекрасни рибки в българското интернет пространство - кой защо харесва именно златните рибки.

За себе си мога да споделя, че винаги съм ги свързвала с някаква приказност, фееричност и дори магия. От дете ги харесвам много, но когато бях малка родителите ми ми взеха аквариумче с гупи, защото били по-лесни за гледане и нямали нужда от толкова голям аквариум.

Златните, освен че мисля са доста интелигентни рибки, са и миролюбиви вегетарианци - ще ме апострофирате, че са всеядни, а не растителноядни, но по темперамент аз бих ги сложила при тревопасните. Не че имам голям опит, но от наблюденията ми и прочетеното - те са като балерини, любознателни, социални, дружелюбни. Създадени от човека, без естествена среда, според някои по доста варварски начин, а според мен - като част от човешкия порив към красота, съвършенство и изящество. един от най-човешките и висши пориви към каквато и да е цел.

В акваристиката, от която доста се старая да страня ме озадачават - дори отвращават няколко момента. Повечето занимаващи се с нея са мъже, и не приемайте тази генерализация от моя страна като сексизъм. Последното което съм аз е войствена феминистка. Но голяма част от тези мъже приемат рибите, аквариумите дори като притежания, вещи, играчки, създадени за тяхна радост, задоволяване на някои техни първични, дори кръвожадни инстинкти. Да отглеждаш рибки, или екзотични животни - в случая земноводни - и да ги храниш с други живи рибки, щурци, скариди - които дишат, гледат те, мърдат. Да наблюдаваш със задоволство разкъсването, обезглавяването, захапването, поглъщането на едно живо същество - не по-малко прекрасно и заслужаващо живот, с удоволствие - това за мен е неразбираемо. както е неразбираемо и удоволствието от лова като спорт. Лова за оцеляване е друго нещо. Но в случая с такива хобита и/или спортове - се задоволяват други импулси.

И така - да се върна към златните рибки - ще ви споделя работата на един японски художник, посветил много от творчеството си на тези изящни рибки - Riusuke Fukahori.
Това са рисунки:

В линка по-долу може да видите негови произведения.
https://www.google.bg/search?q=riusuke+fukahori&safe=off&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&biw=1280&bih=652&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yc5-VOXFLI7taIHQgpAM&ved=0CAgQ_AUoAQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=XSvs1PpkoKTqPM%253A%3BNa-AFERFBpT2aM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maxitendance.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F04%252F2-Goldfish-Salvation-Riusuke-Fukahori-Peinture-Resine-MaxiTendance-com.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maxitendance.com%252F2013%252F04%252Fgoldfish-salvation-riusuke-fukahori-peintures-art-3d-resine.html%3B590%3B459

Да отбележа, че посредством работа с прозрачни смоли и модерни бои, той успява да изгради триизмерни образи на златни рибки, изглеждащи по-живи и истински от дигитални техни фотографии. "Спасяването на златната рибка" се казва най-популярната му изложба с произведения от този цикъл.

И така - аз вече имам своите 4 прекрасни балерини. Взети без много разсъдък и подготовка, по-скоро от някакъв необясним, но и непреодолим импулс - разхождах се из Подуенския пазар една събота, за да разглеждам храни и клетки за папагали, видях как хора си купуват цели торбички с по 20, с по 50 прекрасни златни рибки за стръв и храна за акули. И си взех 3 душички, а тогава нямах дори аквариум, нито намерение да имам такъв...

Сега са подслонени в скромен 50 л. аквариум, без красиви декори, все още, само с филтърна помпа, малко, но недостатъчен грунд, 3 растения - но живи, и лампа. Много се надявам да оцелеят, и да ги настаня с времето в истински красив и удобен за тях дом, в който да живеят щастливо при мен.

За мен те са приятелчета, не защото искам д аги дресирам, а защото наистина вярвам и виждам как си говорим, не на български или човешки език, а на един много по-сложен, но и много по-универсален език - на истинското приятелство.

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.