Здравейте колеги, имам 1 въпрос и се надявам да намеря отговор тук. Гледам златни рибки от повече от година вече и до сега съм загубил 4 от тях... от 6 общо.. леко съм обезкуражен. Набирам сега сили да купя нови.
По конкретно искам да ви попитам за 1 от тях, защото нейната смърт и до този момент е загадка за мен.
Рибката оцеля при мен 3 месеца, беше разкошно ранчу. Всички живееха в аквариум 170 литра (5 златни) и си им беше супер.. те и не бяха големи 4-6 см. Един ден видях че на въпросното ранчу са избили 3 червени петна на шапката, те както знаете са със цялостна шапка като лайън хед. И трите бяха в долната част на главата. Освен петната никакви други симптоми не успях да открия. Петната бяха в дълбочина през ВЕН-а и се виждаха като 3Д. След няколко дена се появи още едно на челото, което вече ме накара да се замисля, че лечението е крайно наложително. Все пак.. никакви други симптоми, нито промяна в поведението, нито унилост.. нито липса на апетит, жива и игрива рибка, но с тези кървави петна, които между другото бяха малки.. не повече от 0.5-1мм в диаметър и на дълбочина през ВЕН а 2-3мм. Но все пак. След още 2 седмици нямаше промяна. Нито нови петна нито промяна в старите. Но като че ли започваха да избиват към поърхността на кожата. Реших че ще лекувам с метронидазол.. 125мг на 20 л. Пуснах карантинния сложих въздух, лекарство, същата температура като на главния аквариум, рибката пуснах. в началато всичко беше на ред шаваше и играеше весело, но постепенно намали движенията. Рекох си стресирана е.. ще прекара вечерта и на сутринта ще видя как е.. е да но на сутринта рибата вече беше аут. Аз ли я убих с метрото или просто нещо друго сбърках. ..
П.С. Болеста диагностицирах като анаеробни паразити..
Мерси за мненията.