Автор Тема: Аквариумът на Стефан  (Прочетено 5421 Пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглеждат тази тема.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
  • Публикации: 21
  • Нас. място: София
Аквариумът на Стефан
« : събота, 03 май 2014 г., 15:19 ч. »
Здравейте,

Писах няколко пъти вече, когато имах въпроси, но викам сега да си направя и един профил като хората.

---------------------------------------------
ЪПДЕЙТ:

Преди около месец стартирах нов, по-голям и по-амбициозен аквариум. Ето една що годе читава снимка от него:

Обем:
390 литра (50х130х60)
реално са около 350 литра, защото 3D фонът отнема доста + камъни, грунд...

Осветление: 2 пури по 54W (GroLux и 840) / 11 ч на ден

Филтрация: специално изработен стъклен външен филтър, който седи отгоре на аквариума. Главата му е с дебит 1000 литра в час. Отделно имам една Hailea с дебит 200 литра в час, която да създава малко течение на повърхността, за да има повече кислород.

Нагревател:
статрирах акваруима лятото и още не ми е нужен. Даже досега по-скоро се чудех как да го охладя. Вероятно ще взема някакъв на JBL или Eheim октомври месец...

Риби: 5 х барбус филаментоза, 2 х САЕ, 1 барбус пентазона, 1 боция стриата (мнисля да взема още няколко), 1 лабео биколор (от него със сигурност не :) ), 1 коридорас албинос, 1 женски анциструс и 1 х рафаелово сомче

Растения:
2 вида криптокорини, зелена лудвигия, ехинодорус оцелот, нимфея лотус и някакъв вид лимнофила, която вече сдаде багажа ;/
Общо взето засадих каквото и където ми харесва, а сега чакам да видя кое ще се хване хубаво. И кое барбусите няма да изядат. Нимфеята примерно върви и рибите не я пипат, което ме радва :) Имаше и червена лудвигия репенс беше брутално изядена, което ме изненадва, при положение, че зелената никой не я пипа. И без това, с това осветление нямаше да я бъде...

CO2, торене: EasyLife EasyCarbo и Profito (в скромни дози, защото аквариумът не е особено залесен още. Също така – от съвсем скоро и затова растенията изглеждат доста клето. Очаквам да има ефект след 2-3 седмици)

Смени на водата:
Веднъж седмично по 30%

--------------------------------------------

За сравнение, ето го и старият ми аквариум, който отслужи достойно вече две десетилетия поне (откакто е в мен, преди това не знам колко е ползван...) Съжалявам за гадните снимки, ама с този апарат мога толкова.

Обем: 135 л (30х90х50см)

Осветление: 2х18W Т8 Sylvania Grolux + 2 диодни крушки отстрани / 12 ч на ден

Филтър: Sera Fil 120
+ един Hailea HL-BT 200, който съм пуснал да ми прави течението по-силно просто

Нагревател: Нямам идея, защото е на 10-15 години и кутията и упътването му са заминали отдавна, но си работи идеално

Риби: Същите като в новия горе, без двете САЕ-та

Растения: криптокорини и зелена лудвигия

CO2, торене: никога не съм прибягвал и към двете

Смени на водата: по-рядко, отколкото е възпитано да кажеш във форум за акваристика :D

---------------------------------------------
ОТ ТУК НАДОЛУ
са вече стари въпроси, на които обаче сте ми отговаряли надолу и сега ще е тъпо да ги изтрия, като си редактирам първия пост, така че ги оставям :)

Така, това е, както споменах, доста старият ми аквариум, който смятам скоро да заменя с чисто нов. И понеже ще почвам от нулата за новия, мисля да поправя доста от грешките, които досега съм рпавил от незнание. (Макар че едва ли чак толкова зле съм се справил, след като повечето ми риби си достигат максималния размер, живеят, колкото се очаква да живеят; растенията си се развиват и от време на време превземат всичко, ако не ги подрязвам).

Наистина ще се радвам, ако ми помогнете с опит и съвети за новото нещо. Засега е само в главата ми, но си го представям 120 или 130 см широк (тук гледам масово предлаганите лампи да го покриват), 50 дълбок (сега съм с 30 дълбочина и това винаги ме е дразнело, защото ми изглежда тесен за рибите) и 60 висок – което прави 390 литра. Мисля да сложа 3D фон (видях такива в магазина в Подуене, повечето софиянци го знаете може би, много ми хареса, въпреки че отнема от дълбочината) и по-тъмничък грунд. За филтър не съм съвсем сигурен какво ще ми е нужно (никога досега не съм ползвал външен, а за толкова литри ще трябва вече задължително). Предполагам, че е по-добре да инвестирам в такъв на Eheim – примерно този модел – и евентуално да сложа други пълнежи, керамика и там каквото още е добре вътре...

...Но може би да не изсипвам всички въпроси отсега, а да ги давам един по един, като наближи времето да правя аквариума. Което ще е лятото сигурно. Сега просто исках да кажа здрасти като хората :)

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
Отг: Аквариумът на Стефан (плюс този в главата му)
« Отговор #1 : неделя, 04 май 2014 г., 08:37 ч. »
  Здравей, текущия ти аквариум изглежда добре. Едрият каманак и рапаните малко развалят идилията.
За новия аквариум, който си замислил 3 такива филтъра биха ти свършили работа, добавяш още 200-300 лева( ако не и двойно повече) за медия и става 1000-дарка само за филтри. Ако ще събаряш текущия ти предлагам да го тикнеш под новия и да го ползваш за съмп. Всичко ще изглежда много по-изчистено, няма да ти се мотат излишни кабели, нагреватели и помпи в главния аквариум и ще получаваш много по-добра филтрация, отколкото може да ти предложи и най-скъпия канистър.  Трябват ти допълнително само няколко парчета стъкло да направиш преградите на 130-ката и след това да отскочиш до някой магазин за кухненски принадлежности и да вземеш неприлично количество пластмасови телчета за миене на чинии и да ги ползваш като медия. За връщаща помпа можеш да ползваш от продуктите на ехайм, но в това отношение мисля, че sicce ги надминават. някоя Sicce syncra 3.5 мисля, че ще ти бъде достатъчна за обем от 390(350 може би реален). 

Дълбок е височината, широк е страничната дължина и дълъг си е лицевата дължина.   http://www.infosphere.org/tools/aqualculator/?Height=45&Width=35&Length=75&WallsLocation=0&BottomLocation=100.145&ks=3.8&f=19.2&E=69000&ro=2.5&Cond=1.05&deltaT=15&LightPower=0.5&roGr=1.55&PGr=40

Височината мисля, че е голяма, и че с 50 сантиметра би ти било по-лесно осветяването и бъркането в аквариума.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #2 : неделя, 04 май 2014 г., 11:22 ч. »
Да, сега оформлението е малко компромисно. Проблемът е, че го имам от малък аквариума (сигурно съм бил на 10-11) и години наред всички роднини и познати, които са ходили на море, са ми носили някакви боклуци от там “за аквариума”, пък аз не съм искал да ги обидя... Преди месец махнах 2/3 от тия неща, оставих само най-големите, защото рибите си ги ползват за скривалища... В новия мисля да няма абсолютно нищо подобно.

За филтъра малко ме объркват нещата, защото производителите са го писали, че става и за по-големи, до 600. Но пък от друга страна е 1000 л/час, което значи, че 350 (колкото ще е реално, да) ги превърта колко? Два и половина-три пъти за час примерно? А играем за 4-5, доколкото знам... Но пък четох разни ревюта из нета и хора с по-големи акви изглежда са си доволни каква работа върши.

Това да ползвам сегашния аквариум като канистър не ми беше минавало през ума, а всъщност  не е никак лоша идея. При все че няма какво да го правя иначе. А и нагревателят да е там, а не в аквариума, е хубав бонус, защото нагревателите са си грозни...

Височината мисля, че е голяма, и че с 50 сантиметра би ти било по-лесно осветяването и бъркането в аквариума.

Сега реално ми е 55 (закръглих ги горе) и ми е удобно, така че какво са 5 см още. Иначе ако новият е по-нисък от сегашния, май ще ми седи странно (защото ще е и доста по-дълъг)

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #3 : неделя, 04 май 2014 г., 11:40 ч. »
Аз реално първо имам един друг, чисто логистичен проблем, който не мога да измисля как да реша – какво да правя с рибите през единия месец, докато новият аквариум стане за риби въобще?

Нямам на кого да ги дам за месец и нямам как да си ги оставя в стария, защото новият ще е на същото място и този трябва да се махне първо.

Неактивен Grey

• Модератор на раздел
  • Публикации: 701
  • Нас. място: Бургас
« Отговор #4 : неделя, 04 май 2014 г., 12:25 ч. »
 Измит бидон за ракия/вино с водата и оборудването от аквариума в него? Растенията можеш да ги пресееш направо в новия.
 Ехайм-а се хвалят, че ги замерват пълни с медия, но и това не дава точния оборот. Можеби 60% максимум 70%. Има добро нагнетателно налягане на помпата, може и да те изненада, не съм го проучвал.  Тези филтри ги представят като "бавна" филтрация, да дадат повече време на водата да има конткт с медията, но обема е 6,6 литра за тези 350, които искаш да филтрираш. Fluval FX6 го водят като "най-добрия" канистър, но и цената му кореспондира със славата. Идеален вариант ще бъде да имаш 10% от обема на аквариума като филтрираща медия. Това разбира се не е нужно, когато имаш растения и не толкова цапащи риби. Зависи какво искаш да гледаш в новия аквариум. Щом смяташ да задържиш барбусите, сигурно ще продължиш с азиaтския мотив.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #5 : неделя, 11 май 2014 г., 20:50 ч. »
Успях да направя малко по-добра / по-малко гадна снимка (за да можете да ме нахраните заслужено и за фона  :grin: )

Но да попитам пак за филтрацията - ако тръгна да правя бавен аквариум по метода Уолстед, дали няма да ми е достатъчен този филтър на Eheim със 1000-та литра в час дебит, който си бях харесал? Нали там идеята е да движи водата само и да има механична филтрация, докато растенията осигуряват биофилтрацията?

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #6 : неделя, 21 септември 2014 г., 12:59 ч. »
Взех си новия аквариум преди месец. Цикълът си се завъртя без никакви драми и вече съм пуснал вътре всички риби, които ще живеят вътре (поне на първо време). Има снимка горе.

Доста от нещата, които имах като идея преди, ги зарязах след четене и разговори с по-опитни акваристи. Примерно Уостед методът ми се струваше добра идея, но се отказах, защото има рискове, ако не се направи като хората. Примерно гледах в YouTube един пич, който не беше сложил достатъчно дебел слой грунд върху пръстта и рибите му я бяха изровили - от което пък беше последвал адския проблем с алгии. Така че не исках да се случи на мен и карах по-неамбициозно.

Благодаря на Виолета за осветлението :)

П.С. Старият аквариум се оказа спукан, така че замина за боклука, след като преместих и последните риби от него. Остана ми техника, за която ще пусна обяви тези дни. Не искам да хвърля нещата, а да ги дам на някой, който да ги ползва, така че ще гледам да дам добри оферти.

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
Отг: Аквариумът на Стефан
« Отговор #7 : понеделник, 22 септември 2014 г., 08:28 ч. »
Грунда ти ми тънее отпред, но може би дъската на шкафа закрива част от него. Аз лично бих преместил тая делва някъде по- настрани, така че хем да не бие много на очи, хем да мога да си надзиравам анциструсите.
   Като цяло - обещаващ аквариум - имаш място да се развихриш !

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #8 : понеделник, 22 септември 2014 г., 15:06 ч. »
Пет см е отпред, дърката скрива повечето - то това й е работата :) Отзад е 8-10 см

Кое от двете парчета от амфора имаш предвид - вляво или дясно?

Неактивен Chr

• Активен потребител
  • Публикации: 217
« Отговор #9 : вторник, 23 септември 2014 г., 22:09 ч. »
^ Вдясно, с дръжката - самотно е, на показ, и се набива в очи - скрий го в някакъв храсталак.
... Така като го гледам - какъв е шанса това да е истинска амфора ?

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #10 : сряда, 24 септември 2014 г., 07:26 ч. »
Голям ;)

Сега наистина стърчи малко, но храсталакът ще я превземе малко по малко. Виж горе, в стария аквариум как седеше например.

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #11 : неделя, 08 март 2015 г., 17:06 ч. »
Малко ъпдейт...

Играх си с осветлението главно последните месеци. Добавих трета пура на отделен цикъл, която сега свето по 3 часа по средата на деня. Сложил съм една JBL Solar Natur там. От предишните две оставих Grolux-a, но 840 нещо почна да ме дразни колко е жълта и току-що я смених с 865. Не съм убеден, че и така е идеално (сега пък ми синее), но ще му дам време да се докаже :D Иначе се чудя дали да пробвам с 965 вместо 865 – въпреки че едва ли ще усетя разлика освен по-малкото луменси евентуално. Или да се мъча да намеря 950 от някъде?

По-сложното е друго. Криптокорините, които пренесох от стария аквариум дадоха фира май. Развиват корени, пускат издънки, но просто листата, които никнат от тях не приличат на нищо – супер малки и деформирани. (На снимката може би се вижда долу в левия ъгъл какво остана от тях). Явно не ги кефи водата нещо – сигурно им идва мека (в стария аквариум имаше какви ли не морски боклуци, които са й вдигали твърдостта – или мисля глупости?). Може и барбусите да ги пасат, но пък защо не го правят с другите растения?

Общо взето чакам да видя дали няма да потръгнат. На местата, където не са под толкова пряка светлина, като че ли вървят по-добре... Но ако примерно след месец не видя подобрение, мисля да ги махна направо и да сложа няколко по-дребни ехинодоруса – двата, които имам в момента, вървят доста добре засега. Долу вляво и пред корена, горе-долу по средата...

Виждам и малко деформирани нови листа по другите растения. Което ме навежда на мисълта за недостиг на калций (и заради което барбусите не са ми първият заподозрян и за криптокорините). Тук вече нямам идея какво да правя и чакам съвет. Може би някакъв тор?

Неактивен Stefan.T

• Активен потребител
« Отговор #12 : неделя, 05 февруари 2017 г., 18:40 ч. »
Гледам, че колегите са се съдрали да отговарят на въпросите ми и да коментират, така че рекох да пусна един малък ъпдейт ;)

Разкарах грънците и гигантските криптокорини и сложих големи корени, към които привързах микрозорум. Така изглежда доста по-натурално. Харесва ми.

Междувременно не съм се научил да снимам :)

Неактивен niki_o

• Активен потребител
  • Публикации: 415
  • Нас. място: Хановер
« Отговор #13 : неделя, 05 февруари 2017 г., 22:14 ч. »
Това и на мене ми харесва .Верно е естествено и някак спокойно. :)

Неактивен svgnsali

• Активен потребител
  • Публикации: 583
  • Нас. място: гр.Кърджали
« Отговор #14 : понеделник, 06 февруари 2017 г., 11:17 ч. »
Някъде по-горе мернах, 130 см дължина. Аквариума от снимката изглежда, доста малък.. Може да е от самата снимка.
Явно е доста късно, но и аз имам проблем с криптокорите. С много мека вода сме тук и не са мръднали вече 3ти месец.
А дали ми харесва, по-скоро не. Имам предвид, че поне визулано изглежда сякаш обемисти неща-риби, камъни, китки; са вкарани в малък обем.
Фона 3D ли е или снимка?
Дали да не опиташ с някаква заигравка на грунда (денивелация) и струпване на китки и камъни в някоя зона за да има и открити места за плуване?
Всичко по-горе, само лично мнение  8)
Хоби или тиха лудост?

Aqua World 55 Astario

Rainbowfish България Retro Club Varna Live Club

Бърз конвертор
oF ◄► oC ин. ◄► см. гал. ◄► л.