Здравейте,
Писах няколко пъти вече, когато имах въпроси, но викам сега да си направя и един профил като хората.
---------------------------------------------
ЪПДЕЙТ:Преди около месец стартирах нов, по-голям и по-амбициозен аквариум. Ето една що годе читава снимка от него:
Обем: 390 литра (50х130х60)
реално са около 350 литра, защото 3D фонът отнема доста + камъни, грунд...
Осветление: 2 пури по 54W (GroLux и 840) / 11 ч на ден
Филтрация: специално изработен стъклен външен филтър, който седи отгоре на аквариума. Главата му е с дебит 1000 литра в час. Отделно имам една Hailea с дебит 200 литра в час, която да създава малко течение на повърхността, за да има повече кислород.
Нагревател: статрирах акваруима лятото и още не ми е нужен. Даже досега по-скоро се чудех как да го охладя. Вероятно ще взема някакъв на JBL или Eheim октомври месец...
Риби: 5 х барбус филаментоза, 2 х САЕ, 1 барбус пентазона, 1 боция стриата (мнисля да взема още няколко), 1 лабео биколор (от него със сигурност не
), 1 коридорас албинос, 1 женски анциструс и 1 х рафаелово сомче
Растения: 2 вида криптокорини, зелена лудвигия, ехинодорус оцелот, нимфея лотус и някакъв вид лимнофила, която вече сдаде багажа ;/
Общо взето засадих каквото и където ми харесва, а сега чакам да видя кое ще се хване хубаво. И кое барбусите няма да изядат. Нимфеята примерно върви и рибите не я пипат, което ме радва
Имаше и червена лудвигия репенс беше брутално изядена, което ме изненадва, при положение, че зелената никой не я пипа. И без това, с това осветление нямаше да я бъде...
CO2, торене: EasyLife EasyCarbo и Profito (в скромни дози, защото аквариумът не е особено залесен още. Също така – от съвсем скоро и затова растенията изглеждат доста клето. Очаквам да има ефект след 2-3 седмици)
Смени на водата: Веднъж седмично по 30%
--------------------------------------------За сравнение, ето го и старият ми аквариум, който отслужи достойно вече две десетилетия поне (откакто е в мен, преди това не знам колко е ползван...) Съжалявам за гадните снимки, ама с този апарат мога толкова.
Обем: 135 л (30х90х50см)
Осветление: 2х18W Т8 Sylvania Grolux + 2 диодни крушки отстрани / 12 ч на ден
Филтър: Sera Fil 120
+ един Hailea HL-BT 200, който съм пуснал да ми прави течението по-силно просто
Нагревател: Нямам идея, защото е на 10-15 години и кутията и упътването му са заминали отдавна, но си работи идеално
Риби: Същите като в новия горе, без двете САЕ-та
Растения: криптокорини и зелена лудвигия
CO2, торене: никога не съм прибягвал и към двете
Смени на водата: по-рядко, отколкото е възпитано да кажеш във форум за акваристика
---------------------------------------------
ОТ ТУК НАДОЛУ са вече стари въпроси, на които обаче сте ми отговаряли надолу и сега ще е тъпо да ги изтрия, като си редактирам първия пост, така че ги оставям
Така, това е, както споменах, доста старият ми аквариум, който смятам скоро да заменя с чисто нов. И понеже ще почвам от нулата за новия, мисля да поправя доста от грешките, които досега съм рпавил от незнание. (Макар че едва ли чак толкова зле съм се справил, след като повечето ми риби си достигат максималния размер, живеят, колкото се очаква да живеят; растенията си се развиват и от време на време превземат всичко, ако не ги подрязвам).
Наистина ще се радвам, ако ми помогнете с опит и съвети за новото нещо. Засега е само в главата ми, но си го представям 120 или 130 см широк (тук гледам масово предлаганите лампи да го покриват), 50 дълбок (сега съм с 30 дълбочина и това винаги ме е дразнело, защото ми изглежда тесен за рибите) и 60 висок – което прави 390 литра. Мисля да сложа 3D фон (видях такива в магазина в Подуене, повечето софиянци го знаете може би, много ми хареса, въпреки че отнема от дълбочината) и по-тъмничък грунд. За филтър не съм съвсем сигурен какво ще ми е нужно (никога досега не съм ползвал външен, а за толкова литри ще трябва вече задължително). Предполагам, че е по-добре да инвестирам в такъв на Eheim – примерно този модел – и евентуално да сложа други пълнежи, керамика и там каквото още е добре вътре...
...Но може би да не изсипвам всички въпроси отсега, а да ги давам един по един, като наближи времето да правя аквариума. Което ще е лятото сигурно. Сега просто исках да кажа здрасти като хората