Алкалоза (Alkalosis)
БолестиПроблем Алкалоза (Alkalosis)
Тип Болести
Причина Рязко повишаване на pH до 10 - 11.
Противодействие Преместване на рибата в аквариум с pH 7,5 - 8
Понякога в богато засаден с растения аквариум с мека кисела вода при интензивна слънчева светлина нивото на водородния показател (pH) може рязко да се повиши до 10-11. Продължителният престой на рибите в такава среда може да причини заболяването алкалоза. Не е задължително болестта да засегне всички обитатели на аквариума - все пак всеки вид има свой собствен приемлив диапазон за стойностите на pH. Трябва да се отбележи, че високите стойности на pH могат също така да утежнят отравянето с амоняк.
Алкалозата може да бъде остра или хронична. Вероятността от остра алкалоза е най-голяма при преместване на риби от един аквариум в друг без отчитане на нивата на pH в двата аквариума, а също и при използване на лекарствени препарати, които рязко променят pH.

Причините за хронична алкалоза могат да бъдат няколко:

- ако на риба, която в природата живее във водоеми с ниско ниво на pH, се налага да живее в аквариум с високо pH;

- ако изпарилата се от аквариума вода постоянно се заменя с прясна с високо съдържание на минерални вещества; също така когато декоративни елементи в аквариума (например варовикови камъни) постоянно отделят във водата разтворими минерални вещества.

Признаци на болестта:

Кожата на рибите потъмнява, дишането се учестява, от хрилете се отделя слуз. Рибите разперват плавниците си и се мятат из аквариума, наблюдават се видими нарушения в координацията на движенията, конвулсии. Също така подскачат и се опитват да изскочат от аквариума. При липса на лечение или занемареност на болестта роговицата на очите помътнява, което довежда до пълно ослепяване. В крайна сметка рибите измират масово, най-често през нощта.

Лечение:

Необходимо е веднага след поставянето на диагнозата рибата да се прехвърли в аквариум с pH 7,5 - 8 (оздравяването е бавно). В аквариума с високо ниво на pH стойността му постепенно да се намали до оптималната.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар