Асфиксия (Задушаване, Asphyxia)
БолестиПроблем Асфиксия (Задушаване, Asphyxia)
Тип Болести
Причина Недостиг на кислород във водата
Противодействие Премахване на причините за недостига
Причина за заболяването:

Дължи се на продължителен престой на рибите във вода, бедна на кислород. Недостигът на кислород може да се дължи на слабо движение на водната повърхност, нередовна смяна на вода, рядко сифониране на грунда или непочистване на филтъра. Друг фактор за съществуващ кислороден глад е пренаселването на аквариума.
Температурата на водата също влияе на количеството разтворен кислирод – в по-топла вода кислородът е по-малко.
Ако симптомите се появят у току-що закупени риби, е възможно пакетът, в който са били рибите, да е бил с недостатъчен обем.

Признаци за заболяването:

Учестено дишане, което се изразява в активно движение на хрилните капачета, често издигане до повърхността на водата, в по-тежките случаи рибите просто стоят на повърхността, а хрилните капачета остават постоянно отворени. Понякога рибите измират масово, умрелите са с отворена уста.

Лечение:

Премахнете причините за недостига на кислород – направете незабавна смяна на вода, почистете дъното на аквариума от остатъци от храна, включете помпичка за въздух. В определени случаи можете да прибегнете и до извънредни мерки – добавяне на 15% кислородна вода (1 мл на 1 л вода). Понякога симптомите на задушаване съвпадат с тези на някои инфекциозни заболявания, също както и отравяния. За да отличите симптомите, преместете рибата във вода, богата на кислород. Ако болестта е инфекциозна, състоянието на рибата няма да се подобри.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар