Дерматомикоза (Сапролегния, Saprolegnia)
БолестиПроблем Дерматомикоза (Сапролегния, Saprolegnia)
Тип Болести
Причина Плесенна гъба Saprolegniales
Противодействие Създаване на добри условия в аквариума
Причина за заболяването:

Болестта е инфекциозна. Причинителят е гъба, която се настанява и развива в подкожните тъкани, перките и хрилете, понякога поразява и вътрешните органи. Често е вторична, т.е. гъбата поразява риби, които вече са болни от нещо друго или такива, чиито защитни способности са отслабнали поради лоши условия на живот. Плесенната гъба се заселва върху мъртви органични вещества: трупове на риби, загинал хайвер, мекотели и други водни организми. Сравнително рядко се заселва върху здрава кожа, обикновено се появява на места с нарушена цялост на кожата вследствие травми и рани с различен произход. Трябва да се отбележи, че целостта на кожата, перките и хрилете може да бъде нарушена и от причинител, внесен в аквариума заедно с живата храна.

Признаци за заболяването:

Върху болните риби могат да се настанят няколко вида плесенни гъби. Общите симптоми са тънки бели нишки, които се забелязват на места по кожата, перките или хрилете на рибите, които скоро се превръщат е белезникав или сиво-жълт налеп, подобен на вата. Това е мицелът на гъбата. Ако не се вземат мерки на този етап, гъбата поразява вътрешните органи и рибата умира.

Лечение:

Ако дерматомикозата е вторично заболяване, трябва да се лекува основното. Ако гъбата се е появила вследствие на лоши условия в аквариума, рибата трябва да се премести в лечебна вана. Водата в лечебната вана се третира с меден сулфат, калиев перманганат, малахитово зелено, а препаратите се поставят на всеки 12 часа. Трябва да отбележим, че плесенните гъби винаги присъстват в аквариума, но здравите риби, които живеят в добри условия и се хранят пълноценно, никога не заболяват от дерматомикоза.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар
Jhara Mineva 2010-01-11 Много неприятно! Случвало ми се е.
чичи 2011-04-15 гадно нещо е това ..