Ацидозa (киселинна болест, acidosis)
БолестиПроблем Ацидозa (киселинна болест, acidosis)
Тип Болести
Причина Понижаване на pH на водата
Противодействие Мерки за повишаване на pH
Причина за заболяването:

Постепенното или рязко намаляване на стойностите на pH в аквариума, което се получава при активни окислителни процеси, например при добавянето на нови риби в аквариума.

Признаци за заболяването:

Ако стойностите на pH намаляват постепенно, признаците на заболяването се появяват също постепенно. Рибите отначало проявяват вялост, по-слабо активни са, само понякога рязко размахват перки, стават плашливи, но продължават да се хранят. Понякога по телата се появяват сиво-бели петна. След това започват да плуват обърнати на една страна или с корема нагоре. Хрилните капачета на умрелите риби са затворени.

Ако нивото на pH се понижи рязко или ако пренесете риби, адаптирани в твърда вода, в мека и кисела, стресираните риби може да се опитат да изскочат от аквариума, дишат учестено, въртят се в кръг, не се хранят, покриват се със слуз и умират (понякога свити на пръстен). При някои видове – например гупи – ниското pH предизвиква разцепване на опашката.

Лечение:

Постепенно повишаване на стойностите на pH до оптималните(например добавяне на сода бикарбонат във водата). Препоръчва се да се направи извънредна смяна на вода, а следващите смени да са по-чести. Даже след създаването на по-подходящи условия оздравителният процес е бавен – рибите се възстановяват за около 2 месеца.Тук можете да оставите своя коментар, който ще се вижда по-долу след одобрение от член на екипа.

Коментар:


Автор:Потребител Дата Коментар